Världskonjunkturen drabbar Gotland
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I diagrammet ser ni hur minskade skatteintäkter på grund av lågkonjunkturen slår för Gotland. Effekterna är minst sagt dramatiska!
Utgångsläget inför kommande budgetberedning är troligen det sämsta sen kommunen bildades 1971. Inför 2010 är prognosen minus 170 miljoner kronor och minus 275 miljoner kronor inför 2011! Det motsvarar cirka tre kronors skattehöjning eller att ta bort cirka 600 personer av personalen, vilket är nästan var tionde anställd.
Det här är inget unikt för Gotland, det är samma läge i hela Europa och stora delar av Sverige. Många av Sveriges kommuner och landsting brottas nu med samma svåra ekonomiska situation som vi gör. Den dramatiska försämringen av kommunens ekonomi sker helt på intäktssidan. Det är skatteintäkterna och statsbidragen som tvärdyker när fler personer går ut i arbetslöshet och bolagens vinster försvinner över en natt när befolkningen slutar att handla och konsumera.
Varför dras då Gotlands kommun med i nedgången trots att hjulen snurrar på bra på ön? Det beror på att kommunens intäkter styrs av medelskattekraften i landet via det så kallade skatteutjämningssystemet. På grund av att gotlänningarna tjänar mindre än svenskarna, Gotland ligger på 85 procent av medelskattekraften, får vi en utjämning upp till medelskattenivån i landet i form av ett särskilt statsbidrag. När då medelskattekraften i landet sjunker som nu, så får vi mindre pengar i statsbidrag.
För att få hela bilden så måste man komma ihåg hur pengarna, nästan fyra miljarder som finns i kommunens budget, används idag. Cirka 90 procent går till förskola/skola, vård och omsorg, de prioriterade verksamheterna. Se diagrammet.
Helt klart så går vi mot en otroligt svår budgetberedning nästa vecka. Beredningens möte som i år hålls på Lövsta i kommunens egna lokaler för att spara pengar. Världsläget gör att vi kommer att tvingas till många tuffa beslut som vi egentligen inte vill fatta. Men samtidigt så har vi inget val, vi är satta att hantera kommunens ekonomi både i upp- och nedgång. Och det ansvaret kommer vi att bära. Förhoppningen är att vi ska hitta så breda politiska överenskommelser som möjligt. Inriktningen är att säkra välfärden så långt det går, trots de svåra ekonomiska tiderna.