Världen i betraktarens öga

Gotland2008-12-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är världen såsom våra sinnen uppfattar den bara en hallucination, en inbillad kuliss? Bakom vilken den verkliga världen döljer sig. Enligt dagens fysik (relativitetsteorier och kvantfysik) är det så. Världen är något vi omöjligt kan känna igen med blotta ögat. Å ena sidan är Världen ett fantasifullt men likväl deterministiskt enormt ljusfenomen och å andra sidan i det lilla något närmast fullständigt slumpmässigt (indeterministiskt eller obegripligt).

Att dessa teorier uppenbart strider mot ögats intryck gör kanske inte så mycket. Men de stödjer sig på resultat från oerhört subtila, spetsfundiga instrumentella experiment på yttersta mikroskopisk nivå, vilket är allvarligare eftersom det finns mängder av möjliga och "omöjliga" felkällor när man måste tro på instruments avgörande av närmast oändligt små fenomen, särskilt avvikelser.

Och när (super)datorer måste tas till hjälp blir det än allvarligare eftersom forskarna först måste programmera sina datorer, och det gör de givetvis i enlighet med sina teorier, så det ska mycket till för att dessa datorer ska leverera resultat som strider mot de teorier de är programmerade med.

Visst, det ligger i sakens natur att det handlar om observationer av ytterst marginella fenomen. Men, man får tänka till lite och på något sätt se till att resultaten blir mer avgjort tydliga, att de så att säga närmar sig ett ögas avgörande.

Jag tänker särskilt på ett experiment som måste göras i framtiden, nämligen att sätta ett mätinstrument i oerhörd hastighet mot eller bort från ett ljussken, för att på så sätt mäta hastigheten på ljuspartiklarna (fotonerna) relativt mätinstrumentet. Och genom det definitivt avgöra om det finns relativ ljushastighet eller inte, vilket det idag inte anses göra (den uppmätta ljushastigheten anses vara densamma oberoende av hur mätinstrumentet vilket mäter denna ljushastighet rör sig), vilket är oerhört avgörande för vår världsuppfattning.
Läs mer om