Varför verkar kommunstyrelsen fega i frågan om gasledningen?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vid det olycksaliga kommunfullmäktigemötet den 17 mars 2008 röstade en majoritet av ledamöterna för kommunens och Nordstreams avtal om ett hamnbygge i Slite. Vi som var emot avtalet och gasledningen fick gång på gång höra att man inte fick blanda ihop hamnavtalet och frågan om gasledningens vara eller icke vara. Då gällde det en avtalsdebatt och icke en gasledningsdebatt.
Detta fick vi itutat oss före, under mötet och efter. Samtliga talare var emot gasledningen. Ingen varken under kommunfullmäktigemötet eller därefter, har uttalat sig positivt om gasledningen. Det har till och med lämnats in en motion av ett av de nuvarande centerpartistiska kommunalråden som förordar att man ska verka för att ledningen dras på land.
Nu kommer det oroande signaler om att en svängning kan komma att ske. Vad beror i så fall denna svängning på?
Det har inte kommit fram några som helst argument som visar att den tilltänkta ledningen skulle vara bra för miljön, svarare tvärt om.
De som röstade för hamnavtalet i kommunfullmäktige tror att Slite och kommunen kommer att få en hamn. En sak är helt säker, i affärer får man inte någonting, däremot får man betala olika mycket.
Förutom säkerhetsaspekten som är nog så viktig, är den tänkta gasledningen ett av de absolut största miljöhoten mot Östersjön och dess omgivning någonsin. I Ryssland kan man redan skåda dess verkningar. Där drabbas inte bara den redan så hårt ansträngda miljön, gasledningen ger även negativa konsekvenser för befolkningen. Den ryska gasen ska säljas billigt till västländerna medan det ryska folket fryser och får elda med dyr ved.
Frågan är om kommunstyrelsen i Gotlands kommun har kurage nog att säga nej till gasledningen.