Varför tullar vi på julen?

Gotland2007-12-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Julhandeln pågår för fullt och förväntas i år slå alla rekord. Till följd av globaliseringen, en stark konjunktur och en stabil borgerlig politik är svenskarnas köpkraft starkare än någonsin.
Julhandeln förutsätter, precis som alla annan konsumtion, handel med olika länder runt om i världen. EU bygger på principen att varor ska kunna röra sig fritt över gränserna. Men när det gäller handel med länder utanför Unionen tillämpas den motsatta principen. En majoritet av de varor som kommer till EU under julhandeln fördyras därför av tullar.

Vad skulle några av de mest populära julklapparna kosta om vi hade frihandel med länderna utanför EU? Följande populära julklappar drabbas av tullpåslag när de anländer till EU: gympadojor från Hong Kong 16,9 procent, LCD-tv från Korea eller Kina 14 procent, skidpjäxor från Canada 8 procent, skidor från USA och Canada 3,7 procent. När vi firar det nya året betalar vi 6,5 procent mer än nödvändigt för de kinesiska nyårsfyrverkerierna! I reda pengar innebär detta till exempel att du betalar cirka 1500 kronor mer för LCD TV:n än nödvändigt på grund av tullarna.

Tullar bidrar inte bara till att minska julglädjen i Sverige, eftersom vi inte får lika mycket jul för pengarna, tullarna minskar också julglädjen i de länder vi skulle handlat med. De höga tullarna ökar priserna vilket gör att vi handlar mindre. Färre kineser, koreaner, kanadensare och amerikaner får jobb med att göra oss glada.
Men liksom många av skatterna är tullarnas del av varans pris osynlig. Konsumenterna gör inte uppror eftersom påslagen döljs för dem.
Europa och världen behöver inte mer protektionism. Tvärtom gör våra skyddstullar mot omvärlden att hela världen blir fattigare. Tullar gör att världens knappa resurser inte används på det mest effektiva sättet.

Tar vi bort tullarna utnyttjar vi resurserna effektivare och hela världen blir rikare. Därför uppmanar jag er alla att när ni skickat önskelistan till Tomten även skicka ett e-mail till EU:s handelskommissionär Peter Mandelson (peter.mandelson@ec.europa.eu) för att stötta honom i sitt arbete för en friare handel med världen. För i år önskar åtminstone jag mig att nästa jul blir tullfri!
Läs mer om