Vänsterns politik hotar glesbygden
Foto: Susanne Lindholm
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under senare tid har oppositionen försökt forma ett samarbete som ska leda till ett regeringsalternativ 2010. Hur de ska lyckas åstadkomma detta samarbete är oklart. Det som däremot står klart är att resultatet av vänsterns politik, om den skulle förverkligas, kommer att leda till en försämring för människor som bor och arbetar utanför storstäderna.
Den svenska basindustrin sysselsätter idag många människor, inte minst på landsbygden. I en tid som präglas av vikande konjunktur är det särskilt viktigt att verka för goda villkor för företagarna. Miljöpartiets energipolitik är ett hot mot detta. De vill snabbavveckla den svenska kärnkraften, vilket skulle höja energipriserna och slå hårt mot stora delar av industrin. Att höja kostnaderna på detta sätt skulle äventyra tusentals jobb, inte minst utanför storstadsregionerna.
Miljöpartiet vill dessutom, i ett läge där svensk fordonsindustri och svenska verkstadsarbetare har det svårt, höja bensinpriset med två kronor. Konsekvensen blir att bilägare på landsbygden straffbeskattas. Människor på landsbygden är ofta beroende av bilen för att hämta barnen på dagis eller åka till jobbet. För oss moderater är det centralt att tydliggöra att det är utsläppen vi vill åt, inte bilen.
Det är viktigt att Sverige går före och klarar klimatomställningen. Samtidigt ska vi inte göra det på ett sätt så att det förstör våra möjligheter att leva i de delar av Sverige där kollektivtrafiken ännu inte är utbyggd. I storstäderna är det enkelt att förflytta sig med tunnelbana, pendeltåg eller spårvagn. Dessa möjligheter finns idag inte på landsbygden. Klimatomställningen ska ske, men med hänsyn till hela Sverige.
Oppositionens politik visar en bristande förståelse för hur verkligheten ser ut på landsbygden. Resultatet av deras politik skulle inte bara påverka sysselsättningen och energipriserna negativt, utan även sjukvården.
Mona Sahlin har ställt sig bakom förslaget att centralisera landstingen ytterligare. Dagens landsting ska ersättas med några få och stora regioner. Socialdemokraternas förslag leder till en ökad koncentration av vård i storstäderna. Det riskerar framtiden för många mindre sjukhus och på så vis även en god sjukvård utanför storstäderna. Vi moderater håller inte med om att det behövs ytterligare toppstyrning inom landstinget. Tvärtom, vi vill att dagens sjukvård ska utgå från människors behov. Hög kvalitet och tillgänglighet är det som ska prägla svensk sjukvård. I Sverige ska boende även utanför storstäderna ha tillgång till sjukvård med hög kvalitet utan köer.
Sverige är ett stort land med vitt skilda förutsättningar. För oss är det viktigt att skapa möjligheter att leva och bo på såväl Gotland som i Stockholm. Därför för vi moderater en politik som tryggar jobben och välfärden i hela Sverige.
Om detta kommer valrörelsen 2010 att handla om. Ska hela Sverige eller bara storstäderna få leva?