Vad vore Gotland utan Gotlandsmusiken?

Gotland2009-03-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi som bor och verkar på Gotland är helt beroende av det kulturutbud som finns på ön, eftersom det både är dyrt och tidsödande att åka till fastlandet för att ta del av någon kulturell verksamhet.
Vi har idag förmånen att ha GotlandsMusiken, som med sina cirka 400 framträdanden med olika typer av musik och i olika konstellationer överallt i samhället når ut till en mycket stor del av öns befolkning.

Särskilt viktigt är deras engagemang för barn och unga, där musikerna dels uppträder i skolorna och dels arbetar tillsammans med eleverna i olika musicalproduktioner. Eleverna på Kulturskolan har möjlighet att när de blivit tillräckligt duktiga få spela med professionella musiker i Gotlands Sinfonietta. Tonsättarskolans elever kan få kunskap om hur olika instrument kan behandlas och kan även få sina verk framförda av musikerna.

Gotlands Sinfonietta, ja. Tidigare har det inte funnits någon orkester för klassisk musik på ön. För några år sedan gjordes en trevande start med en liten orkester, ledd av Mattias Svensson Sandell. Den gick under arbetsnamnet "Symfan". Allt eftersom har orkestern vuxit i både omfattning och kunnande och har nu blivit Gotlands Sinfonietta. Flera organisationer, bl.a. Musikaliska Sällskapet i Visby och Kulturskolan, stöder Sinfoniettan ekonomiskt.
Ryggraden i orkestern utgörs av musiker från GotlandsMusiken. Övriga orkestermedlemmar är lärare och elever vid Kulturskolan samt en del amatörer. Skulle inte GotlandsMusiken finnas kvar så skulle Sinfoniettan inte kunna existera och Gotland skulle vara utan såväl blås- som stråkorkester, vilket skulle vara förödande för kulturlivet på ön.

Man ska inte bortse från att ett rikt kulturliv har en mycket stor betydelse för både den bofasta befolkningen och för turistnäringen. Ett rikt kulturliv, inte minst på scenkonstområdet, torde vara en förutsättning för att uppnå visionen om 65 000 innevånare år 2025.
Idag är vi alltså lyckligt lottade, men hur blir det i framtiden? Som Owe Ronström påpekade i sin artikel den 3 mars gör Gotlands kommun en stor ekonomisk vinst genom att ge ett ganska litet bidrag. Hur kan man överhuvudtaget tveka att fortsätta ge dessa bidrag när vinsten är så stor både i pengar och i alla övriga värden?
Den 6 oktober föregående år bildades GotlandsMusikens Vänner. Föreningens uppgift är att slå vakt om GotlandsMusiken med anställda professionella musiker på Gotland. Föreningen har idag nästan 300 medlemmar och vi blir ständigt flera. Det säger något om vad GotlandsMusiken betyder för oss på ön. Den som vill vara med och stötta GotlandsMusiken kan bli medlem i föreningen genom att sätta in kr 100:- på bankgiro 337-8957. Glöm inte ange namn, adress och helst e-postadress.
Just nu finns ett upprop på internet: www.namnlista.se/radda-gotlandsmusiken. Där hoppas vi att alla gotlänningar ska skriva in sina namn för att med gemensam kraft säga: Politiker - rör inte GotlandsMusiken!
För GotlandsMusikens Vänner,
Britta Stridh
Läs mer om