Vad kan en flock russ sätta emot vindkraften?
Foto: Jönsson Rolf
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enligt förslaget som Vindkompaniet nyligen presenterade handlar det om 100 vindkraftverk, en av Sveriges största satsningar, med kraftverk som vart och ett har en totalhöjd på 150 meter. Vindmätningar pågår för fullt.
Det känns lite som Davids kamp mot Goliat. Vad har en flock raggiga russ att sätta emot en jätteindustri som vindkraft?
Det här handlar inte om att russen inte kan vänja sig vid vindsnurrorna. Det kan de säkert. Det handlar om att sälja ut fenomenet Lojsta hed. Platsen. Historien. Magin.
Att besöka Lojsta hed är som att förflytta sig genom tid och rum. Att stanna motorn, kliva ur bilen och speja mellan träden - lyssna, känna förväntningen - var det inte något som rörde sig där borta? Ibland kan man vandra i timmar utan att se skymten av ett russ. Men det är just det som är storheten med Lojsta hed. Det är inte vilken hästhage som helst. Det är inte träff varje gång. Det här är på riktigt.
Gotlandsrusset är Sveriges enda egna ponnyras. Det är här i de gotländska skogarna som russen, skogsbaggarna, genom årtusenden överlevt och härdats till den tåliga häst den är i dag.
Att ha djur "på skogen", låta dem föda och föröka sig på egen hand, är en gammal avelsmetod. Fynd från utgrävningar i Vallhagar, bara några kilometer från russparken, visar att det troligen var det sätt man höll sina djur på redan under järnåldern.
Att det fortfarande 2009 går hästar på skogen på Lojsta hed är ett mirakel.
Det kan vi tacka de gotlänningar som i generationer envisats med att föra traditionen vidare in i modern tid.
Intresset för Lojsta hed är stort. Det vittnar de tusentals besökare som varje år kommer till russparken. Sommarens skådespel hingstsläpp och premiering drar storpublik. Men de allra flesta besökare söker sig dit på egen hand. Turister och gotlänningar som lockas in i skogen för att uppleva hästar i sin naturliga miljö.
En vindkraftspark på Lojsta hed kommer att förändra hela scenariot.
100 meter höga torn, med 50 meter långa rotorblad kommer inte att lyftas ned från ovan och prydligt placeras på sin plats. Det kommer att krävas avverkningar och nya vägar för tung trafik med svängrum för långtradare och lyftkranar. Lojsta hed kommer att förvandlas till en byggarbetsplats.
Där finns inget utrymme för hästar. Väl byggda ska vindkraftverken ha regelbunden tillsyn och service med allt vad det innebär av trafik och aktivitet.
Russen på Lojsta hed är mer än bara en gotländsk angelägenhet.
Hur många platser finns det idag i Europa - i världen - där en flock hästar går på skogen på samma sätt som deras förfäder gjort i tusentals år?
Riksantikvarieämbetet definierar begreppet världsarv så här: "...ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia."
Lojsta hed är en sådan plats.