Vad går först - Hönans välfärd eller billiga ägg
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En del tror att hönsburar inte förekommer i Sverige. Men för över två miljoner hönor är burarna verklighet. En höna lever på en yta lika stor som ett A4-papper och tar inte ett enda vingtag under hela sitt liv.
De billigaste äggen produceras genom att tiotusentals hönor trängs ihop i stora bullriga lokaler, packade i burar från golv till tak, och lever hela sina ömkliga liv på sluttande gallergolv. De får aldrig se dagsljus, deras fötter deformeras av burunderlaget, stressen provocerar fram hackning och åkommor som bölder och svaga ben. Det är långt, långt ifrån en hönas naturliga miljö. Hönorna har absolut inget intresse av att lägga ägg åt oss, och det är lika fel av oss att ta deras ägg som att röva äggen ur småfåglarnas bon. Även i många andra alternativ till burar trängs djuren ihop alldeles för tätt.
De värphöns som inte sitter instängda i burar kallas frigående höns. På förpackningen står det frigående, men namnet är rätt missvisande och golvhönor är en bättre benämning då livet inte är särskilt fritt här heller. Upp till nio hönor per kvadratmeter trängs i stora stallar, och de flesta får aldrig gå ut. De "vanliga" golvhönsen, ungefär hälften av Sveriges hönor, bor inomhus i stora stallar hela livet. Här har hönorna möjlighet att flyga upp på pinnar, sprätta i strö och till viss del sandbada. Ett snäpp bättre än burhönsen kanske men samtidigt är de stora lokalerna mycket dammiga, har en hög halt av ammoniak i luften som gör att luften svider i lungorna, och ljudnivån av många tusen hönor är hög.
Det bästa alternativet idag är ekologiska hönsägg eller möjligtvis frigående utomhus, som tyvärr är ganska ovanliga. KRAV-hönor får gå ute när vädret tillåter, de har lite mer plats per höna och de får ekologiskt foder.
Om man ska konsumera ägg så är det bästa alternativet att köpa ekologiska ägg eller välj en gård, nära dig, där du kan försäkra dig om hur hönorna tas om hand.
Varje konsument kan göra skillnad, och inte minst kan ICA, Coop och de andra stora kedjorna göra skillnad genom att sluta köpa in burägg. Hemköp har redan tagit det steget, vilket räddade omkring 9 000 hönor ut ur burarna. Nu är frågan om de övriga kedjorna VÅGAR ställa samma krav på producenterna. Gör DIN insats för hönorna och köp INTE ägg från burhöns!