Utveckling av Seriösa Spel affärsmöjlighet för Gotland

Gotland2009-08-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inom ramen för programmet för spel-och gestaltning erbjuder Högskolan på Gotland en tioveckorskurs varje fredag klockan 13 med början den 28 augusti. Fokus är människorättsfrågor. Allmänheten är välkommen.
Kursen, " Human Rights and Diversity in Serious Games", är utformad som en föreläsningsserie med inbjudna föreläsare: bland andra Jan Eliasson och Lennart Koskinen, toppdiplomaterna Ann Dismorr och Börje Ljunggren samt Amnestys generalsekreterare Lise Bergh. Media företräds av Jonas Thente DN och Alexandra Pascalidou. Kursen inleds med en föreläsning av Olle Wästberg.
Föreläsarna ska bidra med sin syn på och erfarenhet av internationellt fredsarbete, som medlare i konflikter i krigszoner, som aktivt arbetande i globala människorättsorganisationer eller som spelanalytiker som kritiskt granskar och följer den allt snabbare utvecklingen inom spelbranschen.

Idén att koppla ihop spel med människorätt är ny och utmanande. Området - serious games - har stor utvecklingspotential.
Begreppet "serious games" har funnits i spelbranschens vokabulär en tid och med det menas spel för utbildning, som läromedel i rehabiliteringssyfte och som ny kulturform. Att koppla ihop Serious Games med människorätt öppnar upp för modiga och kreativa innovatörer och företagare med världen i fokus och som arbetsfält.

Spel når alla i denna globaliserade värld - även utvecklingsländer. Ofta finns internet där man inte har råd med papper och penna. Datoriseringen går hand i hand med globaliseringen och skapar hela tiden nya nätverk.
Möjligheter finns att skapa och leverera seriösa spel i utbildnings-, informations- och rehabiliteringssyfte, till exempel inom sjukvården.
Naturligtvis utvecklas också spel som nöje och underhållning, till exempel konfliktlösning inom spelets ramar och med människorätt som genomsyrar själva dramaturgin eller berättandet.

Målet med utbildningen är att ge studenter och kursdeltagare nya insikter och kunskaper om människorätt och internationellt fredsarbete för att sedan skapa ett humanitärt förhållningssätt till människan i världen och inspirera till mer komplexa spel med ett djupare intellektuellt innehåll.
Kursen vill inspirera till nya ideer och infallsvinklar i skapandet av framtidens spel, med ett mer utvecklande, genomtänkt och problemlösande innehåll.

Spelbranschen utvecklas i rasande fart och användarna är en mycket stor och heterogen grupp. Spel är globalt, lätt tillgängligt och når alla.
På Gotland finns cirka 4 000 småföretagare.Turism och några få välkända företag dominerar den allt mer stagnerande ekonomin. Gotland är i behov av nytillskott vad gäller den ekonomiska infrastrukturen. Vid Högskolan på Gotland utbildas spelutvecklare och entreprenörer.
Branschen är en del av den snabbt växande upplevelseindustrin.
Vi vill att de lokala politikerna uppmärksammar den ekonomiska och kulturella potential som spelbranschen har om den får möjlighet att utvecklas här på Gotland.
Läs mer om