Tid för förändring
Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är viktiga samtal som i grunden handlar om förutsättningarna för företagen att utvecklas och bidra till den välfärd vi vill ha. Det är glädjande att så många kommentarer från ledande politiker och tjänstemän är reflekterande och positiva.
Resultatet av den mätning vi gör är inte strikt vetenskaplig men visar ändå var det fungerar bättre eller sämre jämfört med andra kommuner. Tyvärr placerad sig Gotland som tidigare år, det vill säga långt ner i listan.
Med vår mätning vill vi inspirera till fortsatta insatser som främjar företagsamhet. Från det kommunala perspektivet handlar det bland annat om behovet av dialog med näringslivet och om viljan hos politiker och tjänstemän att lyssna och agera. Frågor som bemötande, ledtider för beslut, servicegrad, information och tillgänglighet kommer högt på listan över åtgärder som värdesätts av företagare. Själva syftet med mätningen är att sätta de frågor som företagarna tycker är viktiga i fokus.
Här på Gotland hävdar en del bedömare att det inte är så illa som Svenskt Näringslivs mätningar visar. Man stödjer sig då på att det finns andra undersökningar som visar på framtidstro, optimism och investeringsvilja bland öns företagare. Det är riktigt, men det är att jämföra äpplen och päron.
Svenskt Näringslivs mätning handlar överhuvudtaget inte om hur det enskilda företaget går eller ens om hur framtidsutsikterna ser ut för enskilda branscher. Den handlar om hur det generella klimatet för att bedriva företagande i kommunen uppfattas av företagarna. Jag vill betona att Gotland har ett mycket väl fungerande näringsliv med duktiga och framåtsträvande företagare, men det har vi trots det dåliga företagsklimatet. Hade vi haft ett bättre företagsklimat så hade vi kanske haft den tillväxt på ön som vi alla eftersträvar.
I de många diskussioner som förekommit under veckan finns en genomgående slutsats: Den kommunala ledningen blir bedömd efter vad den faktiskt uträttat - inte efter vad den säger sig vilja göra! Kommunledningen har tagit initiativ till förändringar som till exempel Raka Spåret. Problemet är bara att den enskilde företagaren inte märker av dessa förändringar ännu. Det är dock min förhoppning (och tro) att vi snart ska få se en förändrad attityd hos de olika förvaltningarna. Jag vet att det finns en stark vilja från ledningen i kommunen att förbättra servicen till företagen och jag hoppas att den viljeinriktningen också får genomslag också på tjänstemannanivå.
I dag befinner vi oss i en ovanligt djup lågkonjunktur. För att klara den så smärtfritt som möjligt och rusta för framtiden behöver vi bästa möjliga företagsklimat, både lokalt och nationellt. I världen är ju Sverige en liten nation och Gotland är en liten del av Sverige. Det behövs, både lokalt och nationellt, modiga ledare som vågar stå upp för nytänkande och plädera för långsiktigt betydelsefulla reformer. Jag tycker att vi har sådana ledare på Gotland, men ledarskapet kan behöva bli både kraftfullare och tydligare. Om det blir så, och om man genomför de förändringar som planeras, kommer Gotland omgående att börja klättra i rankinglistan över företagsklimatet i landets kommuner.