Stimulera fler på Gotland att söka patent

Gotland2009-08-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I stiftelsen SKAPA:s nyligen publicerade patentbarometer jämförs antalet patentansökningar våren 2008, då den ekonomiska krisen inte slagit till ännu, med antalet patentansökningar våren 2009, då varslen duggade tätt. Undersökningen visar att antalet patentansökningar på Gotlands minskar i den pågående krisen.
Frågan är nu vad Gotlands riksdagsledamöter avser att göra för att stimulera fler individer att göra uppfinningar och att kommersialisera dem.

År 2008 lämnades fyra patentansökningar in under perioden januari-april på Gotland, i år var siffran noll. Det placerar Gotland på sista plats bland Sveriges 21 län vad gäller antal patent per invånare. Riksgenomsnittet för antalet patent per 100 000 invånare var 6,7. Undersökningen visar att antalet patentansökningar i Sverige minskar i 11 av 21 län.
Antalet patentansökningar är en temperaturmätare på framtidstron i Sverige. Ju fler patent desto fler är det som har tagit steget mot att kommersialisera sina uppfinningar. Ska vi lyfta oss ur krisen behöver vi fler människor som tror, vill och vågar.

I Sveriges patenttopp finner man län med universitet och tekniska högskolor och/eller stora företag som satsar på forskning och utveckling. Under våren 2009 lämnades flest patentansökningar per 100 000 invånare in i Stockholm (12,9), tätt följt av Blekinge (12,5) och Västmanlands län (12,0). Bilden kompliceras något av att en del söker patent utomlands i första hand.
Beaktar man detta så har patentaktiviteten i landet ökat med cirka 20 procent enligt patentombudens sammanställningar.

Vi på SKAPA verkar dagligen för att lyfta fram svenska uppfinnare och uppfinningar. Vi hjälper även uppfinnare att få in intressenter och kapital. Vårt utvecklingsstipendium, som delas ut till framstående uppfinnare från hela Sverige, uppgår till sammanlagt nära en miljon kronor, varav hälften går till de nationella vinnarna och hälften till 24 länsvinnare.
Stipendiat på Gotlands år 2008 blev Robert Segerdahl för sin isolerade väggkonstruktion. Vem på Gotland som vinner stipendiet i år tillkännages den 1 augusti.

I slutändan är det individerna som räknas. Man kan uppfinna saker om man är anställd i ett litet eller stort företag, på ett universitet eller utvecklar på egen hand.
När riksdagsledamöterna i höst träffas igen på Helgeandsholmen i Stockholm hoppas vi att de lägger eventuellt partigroll åt sidan. Sverige behöver tydliga spelregler som stimulerar ännu fler individer att göra uppfinningar och kommersialisera dem. På lång sikt är det så vi häver oss ur krisen.
Läs mer om