Starkt stöd för effektiv klimatpolitik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För svensk basindustri är säker tillgång till energi till konkurrenskraftiga priser avgörande. Samtidigt måste de globala utsläppen minska för att hejda klimatförändringarna. Industrin i Sverige är med andra ord beroende av att den svenska politiken för att minska utsläppen inte leder till skenande elpriser. Vi har gett SIFO i uppdrag att undersöka vad svenskarna anser?
Undersökningen inleddes med en öppen fråga om vilka samhällsproblem som bedöms som allvarligast idag. Det visade sig att svenskarna bedömer att den ekonomiska krisen (37 procent) är den största utmaningen följt av klimathotet (18 procent).
I undersökningen frågades också om svenskarna var mest oroade för "den globala uppvärmningen" eller "en utbyggnad av kärnkraften". 81 procent av svenska folket ser den globala uppvärmningen som ett större hot, 11 procent är mer oroliga för en utbyggnad av kärnkraften och 8 procent är tveksamma. Klimatet står alltså högst på svenskarnas miljöagenda och det är bara en liten minoritet som vill prioritera en kärnkraftsavveckling.
SIFO frågade också vilket energislag svenskarna bedömer som bäst för den svenska industrins konkurrenskraft. Det visade sig att många svenskar har en realistisk bild av kostnaderna för olika slags energiproduktion och vad som därmed är bra för industrin och jobben. Ett viktigt undantag är dock att bara var femte svensk vet att vattenkraftsel är mycket billig att framställa. Bäst för industrin bedöms kärnkraften vara (42 procent) följt av biobränslen och vindkraft (26 procent) och vattenkraft (18 procent). Att 60 procent av svenskarna bedömer att kärnkraft och vattenkraft är bäst för den svenska industrin är upplyftande med tanke på att många till i vanliga fall trovärdiga samhällsaktörer numera på fullt allvar hävdar att "kärnkraft är dyrt". Så är inte fallet. Kärnkraften är både koldioxidfri och billig. Att det just nu byggs fler än 35 nya reaktorer runt om i världen och många fler planeras talar för detta.
För att se vilken påverkan alliansregeringens beslut att behålla kärnkraften haft på den allmänna opinionen ställde vi samma fråga som Göteborgs universitet har använt för att mäta kärnkraftsopinionen i sina mätningar sedan 1986. Stödet för kärnkraften har ökat något sedan förra året. 54 procent av svenska folket vill behålla kärnkraften och ersätta de aggregat som faller för åldersstrecket eller bygga fler omgående. 2008 var motsvarande siffra 51 procent. 33 procent av svenskarna vill använda kärnkraften tills den tjänat ut. Bara 9 procent av svenskarna vill avveckla kärnkraften "snarast" i båda undersökningarna
Resultaten i undersökningen visar att det finns ett starkt stöd för att möta klimathotet med en rationell energimix. Eftersom den billiga och klimatneutrala kärnkraften idag står för cirka 16 procent av världens elproduktion och just nu byggs ut kraftigt runt om i världen finns det ingen rimlig anledning att avveckla i Sverige.
Svensk basindustri välkomnar, precis som stora delar av det svenska folket, alliansregeringens beslut att behålla kärnkraften i den framtida energimixen. Det borde gå att skapa bred partipolitisk enighet kring en energimix som värnar den svenska industrins framtida investeringar och klimatet. Vår undersökning visade också att 62 procent av medborgarna bedömer att klimatfrågan blir viktig för deras val av parti 2010. Vi anser att frågan om klimatet och industrins framtid är så viktig att det behövs en blocköverskridande lösning på kärnkraftsfrågan innan dess.