Spelar det roll om köttet kommer från Gotland, Irland eller Brasilien?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En Synovateundersökning från 2006 visade att 96 procent av svenska konsumenter anser att information om ursprung är viktigt för kött och charkprodukter. I dag är det lag på ursprungsmärkning av råvarorna kött, ägg, frukt och grönt, fisk/skaldjur och honung i Sverige. Inför förra valet sa centern och fem andra partier att de skulle verka för att allt kött bör vara tydligt/tydligare märkt. Centern sa att de skulle verka för ett tydligare regelverk som gör att allt kött ska märkas med vart djuret är (fött, uppfött och slaktat?) uppväxt, slaktat och styckat. Detta skulle gälla oavsett om livsmedlet säljs i butik eller restaurang.
Nu har vår regering med centerpartisten Eskil Erlandsson som jordbruksminister helt ändrat uppfattning i frågan trots den starka opinionen. Nu anser Erlandsson att kostnaderna blir för stora och att den administrativa bördan för företagen blir för stor.
Vad blir då konsekvenserna för oss köttproducenter om den svenska regeringen går på Erlandssons linje? Vårt arbete med världens renaste lantbruk - exempelvis med minimering av salmonella, BVD, leukos, scrapie samt hårda djurhållningsregler, miljökrav och tuffa antibiotikarestriktioner - det spolieras. Då kan kött från hela världen säljas i Sverige utan att man genomför märkning, alltså veta ursprung och kvalitet.
Hur ska köttbranschen och livsmedelsindustrin få trovärdighet? Varför ska vårt lantbruk vara bättre och dras med högre kostnader om vi inte kan visa det i butiken på ett trovärdigt sätt? Vår självförsörjningsgrad som är under 50 procent på nötkött kan komma att sjunka drastiskt och konsumenten kanske väljer bort kött helt av rädsla av att inte veta vad de köper. En ursprungsmärkning är inte handelshindrande. Det finns alla möjligheter för andra aktörer på marknader att möta svenska konsumenters önskemål om miljö, hälsa och etik utan att dölja sitt ursprung.
Sverige har en livsmedelssäkerhet som är unik, och Sverige är det enda landet inom EU som har en djurskyddslagstiftning som ligger långt över EU:s gemensamma nivå. Men när det gäller ursprungsmärkning ligger Sverige långt efter. Konsumenter, köttproducenter och LRF måste hjälpas åt att göra det lättare för oss "Att göra ett eget val" när vi står framför köttdisken eller äter på restaurangen. Detta gör vi lättast genom att tydliggöra ursprungsmärkning av kött, chark och andra livsmedel.