Socialdemokraternas jakt på friskolor

Gotland2009-08-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Carin Jämtin (S), Stockholms oppositionsborgarråd och tidigare statsråd i Göran Perssons regering, vill få oss att tro att en begränsning av vinst i friskolor skulle förbättra elevernas resultat.

Vad är problemet i skolan? Är det att några få friskolor plockar ut vinst ur sina företag? Nej, problemet är den låga kunskapsnivån och att Sverige halkar efter som kunskapsnation. Därför genomför Alliansregeringen nu stora reformer för att alla ska kunna slutföra gymnasiet med godkända betyg.

Vi har infört en läsa-skriva-räkna-garanti, vi har beslutat om fler och tidigare betyg och vi lägger förslag om en helt ny gymnasieskola. Alla elever får numera skriftliga omdömen och lärarna kompetensutvecklas för en miljard om året. Sist, men inte minst, vi fördubblar anslaget till Skolinspektionen för att få en effektivare och snabbare kontroll av landets skolor, både fristående och kommunala.

Under tiden står socialdemokraterna vid sidan om och klagar på att de inte får vara med och bestämma. De vill påverka besluten, säger de, och glömmer att det var någonting som de själva aldrig erbjöd oss i Alliansen under sitt 12 år långa regeringsinnehav. Eller så klagar de på friskolorna, i motioner i riksdagen och i artiklar i tidningarna.

Carin Jämtin jämför Sveriges situation med våra grannländer. I Danmark och Norge får föräldrarna själva betala 15 % av kostnaden i de privata skolorna. Så vill inte vi Moderater ha det, valfrihet är till för alla och inte enbart för dem med tjock plånbok!

Redan på 1980-talet skapade sossarna Lex Pysslingen, den lag som förbjöd privata daghem. Socialminister Sten Andersson (S) uttalade:
- Privata daghem ska stoppas med alla medel.
Och så har det fortsatt. Göran Persson (S) och Ibrahim Baylan (S) lade 2005 fram ett utredningsförslag på hur vinster i friskolor skulle kunna begränsas, men det var ett förslag som aldrig kom till riksdagen, eftersom det aldrig hade fått majoritet där. Miljöpartiet gick nämligen ut och sade bestämt nej. En friskola utan ekonomisk buffert riskerar konkurs, medan en kommunal visar underskott.

Men nu är det dags igen. "Skattepengar för välfärd får inte gå till kapitalister", säger Jämtin. En friskola får inte gå med vinst, men den som bygger skolan, den som klipper gräset, den som levererar maten och den som tillverkar skolbänkarna får gå med vinst. Är inte det välfärdens pengar? Är inte de företagarna kapitalister?

Det vanliga aktiebolaget är en bra driftsform överallt i samhället. Dessa företag bidrar till att utveckla vår levnadsstandard och de är i hög grad med inom välfärdssektorn. Inom skolan gäller det allt från städning, material och utrustning till själva undervisningen. Inom vården ligger aktiebolag bakom direkt avgörande saker som medicinsk utrustning, läkemedel, laboratorier och vård.

Dilemmat i skolan är att var tionde elev lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Vore anledningen vinsterna i friskolorna, borde underkända eleverna enbart komma från friskolorna. Men så vet alla att det inte är. För att få upp kunskapsresultaten i den svenska skolan, behöver vi både kommunala skolor och friskolor i alla dess former!
Margareta Pålsson (M)
Läs mer om