Sluta rasera den svenska arbetsmarknadsmodellen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men nu ifrågasätts grundpelarna i vår svenska modell. I de pågående diskussionerna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal, för Svenskt Näringsliv med en alltmer självsäker och aggressiv ton fram krav som försvagar löntagarnas ställning. Bland annat vill de inskränka konfliktmöjligheterna genom att ta bort rätten till sympatiåtgärder och införa en proportionalitetsprincip vid bedömningen om en strejk ska anses vara berättigad eller inte.
Samtidigt jobbar den borgerliga regeringen hårt och - tyvärr framgångsrikt - med att försvaga löntagarnas positioner på arbetsplatserna. En halv miljon löntagare har lämnat a-kassan, arbetslöshetsersättningen sänkts, sjukskrivna utsätts för hård press och resurser till arbetsmiljöarbete och utbildning har minskats.
Regeringen vill nu också ta bort kravet på att den som söker F-skattsedel ska ha fler än en uppdragsgivare. Det betyder att arbetsgivare kan tvinga anställda att bli egna företagare fast de fortsätter att utföra samma jobb. Arbetsrättslagstiftningen bygger till stor del på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, detta förhållande sätts då ur spel och arbetsrättslagstiftningen förlorar sitt värde för den som jobbar med F-skattsedel.
Hot mot vår svenska arbetsmarknadsmodell kommer också utifrån. EG-domstolen har fattat ett antal beslut som försvagar den svenska modellen. Två exempel är Lavalmålet och Rüffertmålet, där domstolens utfall innebär att utländska företag som verkar i Sverige inte ska ha skyldighet att följa svenska kollektivavtal. EG-domstolens argument är att det strider mot den fria rörligheten. Besluten ger företagen möjlighet att konkurrera genom lönedumpning och de försvårar också möjligheten att garantera alla löntagare lika villkor och rättigheter.
Den svenska arbetsmarknadsmodellen gynnar både företagare och anställda. Det är av största vikt, för båda parter, att styrkeförhållandena mellan arbetsmarknadens parter vidmakthålls.
Vi kräver att:
svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.
det ska råda ett balanserat styrkeförhållande mellan arbetsmarknadens parter.