Skolkyrkans etab- lering på väg att stanna?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skolkyrkan inrättades redan 1998, på skolans bekostnad, av den rektor som senare blev riksordförande för EFS, Evangelistiska Fosterlandsstiftelsen, en organisation med uppgift att just utöva mission bland barn och unga.
Skolverket skriver i sitt beslut att skolkyrkan inte får utöva påtryckning på skolans undervisning och att vårdnadshavare måste få tydlig information om skolkyrkans verksamhet.
Men en relevant fråga i sammanhanget måste bli - Vad innebär det för enskilda elever när en präst agerar fritt i skolan och med sin absoluta tystnadsplikt lockar förtroende ur omyndiga elever? Hur skyddas elevernas integritet och i extrema fall - hälsa?
Enligt rektorn används inte skolkyrkan i dag, men att utrymmet har använts som bönerum för en muslimsk elev som går på en annan skola.
Det finns därför anledning att ställa följande frågor:
-Om Skolkyrkan inte används - varför skall den då finnas kvar?
-Om Skolkyrkan används av en muslimsk elev - varför då inte kalla den Skolmoské?
-Varför inte göra om den till ett vilorum eller uppehållsrum som kan användas av alla elever oavsett religionstillhörighet?
Skolverket liksom Läroplanen poängterar att vårdnadshavare skall kunna skicka sina barn till skolan i trygg förvissning om att eleverna inte blir ensidigt påverkade i en eller annan inriktning.
Men vilka signaler ger det när en och endast en trosrörelse av alla får tillåtelse att använda skolans lokaler till filial verksamhet?
Vilken religion kommer härnäst att etablera sig i en skola i kraft av detta prejudikat?
Jehovas Vittnen med sina äldstebröder, Scientologikyrkan med sina rymdgubbar eller Pingstkyrkan med Kristi brud?