Skoldirektören svarar

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-03-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eftersom Du inte kunnat utläsa svaren på dina frågor i mitt tidigare lite mer omfattande svar försöker jag en gång till. Som Du konstaterar är jag nog dessutom inte rätt adressat till alla dina frågor.

Varför sker 40 procent av personalminskningen inom förskolan och inte i grundskolan?
För att förstå varför vi tvingas till dessa åtgärder måste man veta hur fördelningen av budget sker både på kommun- och förvaltningsnivå. Budgeten både till förvaltningen och till rektorsområdena bygger på antal barn eller elever per verksamhetsform. Varje verksamhetsform bär sina egna kostnader.
Att vi har olika beräkningsgrunder beror på att verksamheterna styrs genom statliga regleringar och politiska beslut. Grundskolan styrs av lagstadgade timplaner och räknas på hela elevbidrag. För förskolan har Gotlands kommun har valt att fördela budgeten utifrån barnens vistelsetid och genom volymtimmemått, (35 timmar = ett helt bidrag, 15 timmar = 0,43 bidrag, 55 timmar = 1,57 bidrag).

Vilka andra besparingsalternativ har undersökts?
Hur pengafördelning och besparingar gjorts inför 2009 framgår av mitt tidigare svar.
För att vi skall kunna uppfylla KS krav och BUNs beslut måste vi anpassa verksamheten till beslutad budget och därmed minska antalet förskoleplatser. Eftersom denna minskning berör antalet platser har det inte funnits några andra alternativ än att minska personal i motsvarande grad. Förvaltningen kommer att följa upp verklig vistelsetid i förhållande till schematid, så att inga barn utestängs på grund av ej aktuella scheman.

5-års plan. För förskolan kan vi bara uppskatta hur många barn som kommer att födas på Gotland och hur många som kommer att söka förskoleplats. Prognosen som kommunen har baseras på SCBs riksstatistik och innebär cirka 550 barn per år de närmaste åren. Efter 2015 beräknas födelsetalen på Gotland understiga 500. Det är utifrån denna prognos vi planerar för förskoleverksamheten. En annan faktor som påverkar framtida organisation är förändrade behov inom ön och ett eventuellt införande av barnomsorgspeng. Det förändrade elevunderlaget i grundskolan och gymnasieskolan har tidigare behandlats inom ramen för Skola Gotland 2008. Det fortsatta arbetet finns på BUNs agenda för året.

Alla underlag/handlingar är offentliga och finns att läsa på vår hemsida www.gotland.se/buf. Jag vill samtidigt upplysa alla intresserade om möjligheten att ställa frågor om vår verksamhet genom vår hemsida och "fråga BUF brevlådan".
Peter Molin
Läs mer om