Skillnaden mellan arbetsförmedlare och jobbcoach

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-03-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arbetsförmedlingen svarar signaturen "Från en som har arbete men ändå undrar".

1. Nya jobbcoacher
på Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingens huvuduppgift är matchning; att medverka till att arbetsgivare får den arbetskraft de behöver och genom olika tjänster och arbetsmarknadspolitiska program rusta de arbetssökande. Vi ska särskilt prioritera de som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.
Med anledning av situationen på arbetsmarknaden har regeringen nu förstärkt resurserna för matchningsstöd till även nya arbetslösa och korttidsarbetslösa. Stödet ska ges i form av personliga coacher som kan ge ett individanpassat och effektivt stöd för att snabbt kunna hjälpa en arbetssökande tillbaka till arbete.
Skillnaden mellan att vara arbetsförmedlare och jobbcoach är att arbetsförmedlaren, förutom matchning och coachning även svarar för myndighetsutövning, det vill säga tar beslut om arbetsmarknadspolitiska program och nystartsjobb samt säkerställer att villkoren i arbetslöshetsförsäkringen tillämpas.
Jobbcoacherna kommer inte att svara för myndighetsutövning utan ge ett avgränsat stöd i högst tre månader i syfte att utveckla den sökandes färdigheter att söka jobb på ett aktivt och medvetet sätt med anställning som ett tydligt mål.

2. Rekrytering
av jobbcoacher
En arbetsgivare kan välja på vilket sätt man vill publicera en ledig plats; i platsbanken, på hemsidan, i media eller inte alls - dvs. man kan be Arbetsförmedlingen ge namnförslag som underlag för urval till ledigt jobb. Arbetsförmedlingen har centralt samordnat rekryteringen av jobbcoacher och valt att anslå tjänsterna lokalt på Arbetsförmedlingskontoren samt anvisa lämpliga sökande till tjänsterna. Detta med anledning av att tjänsterna ska tillsättas omgående och rekryteringsprocessen utföras på mycket kort tid.

3. Gör Arbetsförmedlingen ett bra jobb?
Som chef tycker jag att medarbetarna på Arbetsförmedlingen i Visby har gjort ett kanonjobb under 2008! Trots en besparing motsvarande en halv miljard kronor på myndighetsnivå och en genomgripande omorganisation har vi nått de mål riksdag och regering satt upp för vår verksamhet. Självklart har vi som andra verksamheter utvecklings- och förbättringsområden. Att Gotland hittills så framgångsrikt klarat av det omställningsarbete som pågått under flera år med anledning av struktur- och konjunkturförändringar på arbetsmarknaden beror bland annat på den näringslivsstruktur vi har och det nära samarbete som bedrivs av arbetsmarknadens parter på Gotland.


Läs mer om