Se upp med alla livsmedel som innehåller glutamat
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter det att jag tog bort det så har jag inte haft några problem. Jag har nu fått klart för mej att denna tillsats även kan ge flera andra och mycket värre problem.
Smakförstärkare/ Glutamat är en tillsats som används av industrin för att få livsmedel att smaka fylligare.
Om till exempel en tillverkare vill få en billig korv med lite köttråvara och mycket potatismjöl att smaka gott så tillsätts en smakförstärkare.
Smakförstärkare lurar oss att tro att maten har bättre innehåll än den verkligen har.
Människor är olika känsliga för denna kemikalie. Men alla reagerar om de får i sig stora mängder.
De vanligaste överkänslighetsreaktionerna är:
lHuvudvärk, svår huvudvärk, halsbränna och illamående.
lUtslag runt munnen och på överkroppen.
lHjärtklappning och svettning.
lÖkar risken för att drabbas av astma anfall och allergiska problem.
lKan också ge psykiska symtom som oro, stark vrede, depression.
lMinskad tillväxt och hormonstörningar.
l Ger fler anfall hos epileptiker.
Smakförstärkare/ Glutamat, finns i vissa:
Pås-soppor, pås-såser, smaksatta chips, vissa kryddblandningar som tex grillkrydda och italiensk salladskrydda. I Knorr Aromat.
I buljonger och fonder. Kinamat och buljongpåsarna som säljs med nudlar.
Det finns även i många charkprodukter.
Gotländska Gutechark har inga smakförstärkare i sina produkter, jättebra! Scans produkter är också oftast bra.
Läs på innehållsförteckningen och välj bort varor som innehåller:
Natriumglutamat E620, Mononatriumglutamat E 621, Kaliumglutamat E 622, Monokaliumglutamat E 622, Kalciumglutamat E 623, Monoammoniumglutamat E 624.etc
Det vill säga allt som det står glutamat på.
I ditt eget kök kan du ändra på recept som innehåller buljonger och fonder och i stället använda lite mer salt och andra kryddor.
Framför allt alla som lagar mat åt barn och åt gamla och sjuka måste ta bort glutamat då känsliga personer inte behöver denna extra påfrestning.
Jag tänker på alla barn med huvudvärk och oro som får mat med pulversås och Knorr Aromatsalt och sen äter chips efter det. En del av deras besvär skulle försvinna om de fick bättre mat.