Satsningar på företagande ger lägre arbetslöshet

Gotland2009-10-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arbetslösheten på Gotland ökar. Just nu är 1 435 gotlänningar utan arbete. Det är 300 fler än förra året samma tid, och 1 435 för många.
Regeringen har genomfört många åtgärder för att minska arbetslösheten, bland annat lärlingsutbildning, sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar och sänkta skatter. Sannolikt skulle vi med en socialdemokratisk regering i rådande lågkonjunktur haft en betydligt högre arbetslöshet på Gotland. Trots det går det inte att vara nöjd med fyra procents arbetslöshet, och för att få ner den finns det flera åtgärder som både regeringen och vi som styr Gotland kan genomföra.
Företagandet är grunden för välståndet. Om det ska finnas jobb att gå till måste Gotland ha många engagerade företagare. Satsningar på fler företag, och att få företag att anställa bör därför vara det som prioriteras högst:

1. Sänkta arbetsgivaravgifter.
Vi har idag en arbetsgivaravgift som gör det väldigt dyrt för företag att ha anställda, och som sänker både svenska och gotländska företags konkurrenskraft. En halvering av arbetsgivaravgiften rakt över är en reform som sannolikt skulle kickstarta den svenska och gotländska ekonomin.

2. Reformera LAS.
Turordningsreglerna i LAS är diskriminerande mot ungdomar, som just nu är den grupp som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Var femte ungdom står utan arbete. En reformering av LAS skulle också göra arbetsmarknaden mer flexibel och rörlig - något som skulle göra det lättare för människor att komma in på arbetsmarknaden, och fler skulle våga byta till ett jobb som man trivs med utan rädsla för att bli den som sparkas först om det blir dåliga tider. Småföretag skulle med ändrade LAS-regler våga anställa i ett tidigare skede.

3. Förbättra infrastrukturen.
Både regeringen och Gotlands kommun kan göra mycket för att förbättra Gotlands infrastruktur. Bredbandsutbyggnad och 3G-nät är fortfarande undermåligt på många delar av Gotland, vilket är ett hinder för etableringar. Likaså gör Gotlands dåliga vägnät, som nu kommer att begränsas ytterligare med vägverkets nya hastighetsbestämmelser, att företagsetableringar och boende utanför Visby hindras.

4. Förbättra kommunikationerna.
Det är bara att konstatera att vi har misslyckats med att få "vägpriser" till och från Gotland. Varken den nuvarande alliansregeringen eller den tidigare socialdemokratiska har lyssnat på de krav som ställts i frågan från Gotländskt håll. Det är dags att bortse från partigränserna och tala med enad röst i frågan. Det ska inte vara dyrare att resa till eller från Gotland eller att frakta gods än motsvarande sträcka på fastlandet.

Om vi ska nå visionen med 65 000 innevånare på Gotland måste det finnas en stark arbetsmarknad här. Vi måste ge möjlighet till bland annat alla utflyttade gotlänningar att kunna förverkliga sina drömmar och återvända till ön. Det förutsätter en företagarvänlig politik - ett fortsatt alliansstyre med starkt liberalt inflytande. Alla gotlänningar ska ha möjlighet till arbete.
Läs mer om