Satsa långsiktigt på kollektivtrafiken

Gotland2007-05-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tekniska nämndens borgerliga majoritet redovisar nu neddragningar av kollektivtrafiken på landsbygden inför hösten. En åtgärd i helt fel riktning tycker jag.

Med de kunskaper vi idag har om klimatproblemen och vikten av att minska koldioxidutsläppen borde vi göra tvärtom, bygga ut och satsa.

Det finns ännu inga bränslen som är miljövänliga, vi måste minska bilberoendet. En bättre kollektivtrafik är nödvändig också för att landsbygden ska behålla och dra till sej nya invånare.

Med de ökade kostnaderna för bilen som kommer bland annat med de föreslagna förändringarna av trafikförsäkringen kommer färre att vilja planera för ett liv som ?tvåbils-familj?, andra vill av miljöskäl köra mindre bil.

Detta påverkar givetvis människors val av bostadsort, vill vi ha en positiv utveckling av Gotland utanför Visby måste det finnas en bra kollektivtrafik.

Att bryta beroendet av bilen tar tid, många som hela sitt vuxna liv alltid tagit bilen, har svårt att ändra sina vanor. Att ställa sej frågan:

Behöver jag ta bilen idag? ?
Behöver jag ta den hela vägen, eller kan jag köra bara till bussen?

Dessa frågor är ännu inte en vana för många Gotlänningar. För att ge människor tid att ställa om måste satsningen på kollektivtrafiken vara långsiktig. Den busstur man tagit till jobbet eller hem från träningen måste gå också nästa säsong.

För att förbättra ekonomin för trafiken bör man jobba offensivt istället för att försämra. Det behövs noggrannare analyser av människors resvanor, en gång var kollektivtrafiken uppbyggd efter LMs tider, idag är det lasarettet och arbetsplatser inom omsorg, handel och service som dominerar.

Kartlägg deras tider, och anpassa stads och landsbygdstrafiken till varandra så att bytena fungerar.

Tänk efter hur resvägarna går på olika tider av dygnet. Ska man behöva stå 35 minuter utanför en stängd busstation på kvällen väljer åtminstone jag lätt bilen.

Samverka med andra t ex hembygdsföreningar eller arbetsgivare för att marknadsföra bussen. Det är många som idag vill bidra till minskade koldioxidutsläpp.

Gotland är en ekokommun, tillsammans kan vi satsa på landsbygden, miljön och kollektivtrafiken.

Läs mer om