Så kan din vardag bli säkrare

Gotland2009-09-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det här med Carin Götblads olyckliga fall hemma i bostaden då hon skadade sitt knä så illa så hon inte kunde nå sin mobiltelefon har satt igång ett rejält plask i ankdammen.
Ja, det var verkligen ett taskigt läge, att ligga med ett smärtande knä och inte kunna nå mobilen för att ringa 112.
Fy på SÄPO som inte var nåbara och kunde hjälpa Götblad!
Fy på Götblad som försökte utnyttja Säkerhetspolisen för att få hjälp med transport till lasarettet.

Fallolyckor i hemmet är vanligt och kan hända vem som helst. Får jag komma med ett litet råd?
Alla vi som ofta är ensamma i hemmet bör alltid ha mobiltelefonen laddad och lättåtkomlig i en ficka på koftan, i bröstfickan eller vad som känns bäst.
Ha närmsta grannens telefonnummer i mobilens telefonlista. Gärna som snabbnummer ett. Ha också nummer till ytterligare en granne om granne nummer ett inte är hemma.

I första hand ringer man 112 vid olyckstillbud. Men det kan ju vara så illa att det är snöstorm, mörker och halt väglag.
Räddningstjänsten har bra fordon och skickliga förare. Men ändå: Vädrets makter kan ställa till det rejält och vid till exempel en brand, akut sjukdom eller olyckstillbud kan det bli ödesdigert om utryckningen sinkas av hårt väder.
Själv har jag brandvarnare utanför sovrummet. Kollar att den fungerar och skriver datum och klockslag för kontrollen på en lapp på väggen. Ett nytt batteri ligger bredvid varnaren så jag kan byta vid behov.
Brandsläckare (pulversläckare) har jag en meter från sängen.
Mobiltelefonen har jag alltid inom räckhåll, med telefonnummer till närmsta granne, till veterinär (jag har hund och katt) samt till giftinformationen.
När jag går ut och hänger upp tvätt har jag mobilen med. Utifall att jag ramlar och skadar mig.Om natten har jag mobilen på sängbordet. Utifall att nåt skulle hända. Bilen är alltid tankad och redo så jag snabbt kan ta mig iväg om det behövs. Kameran alltid laddad och skjutklar. Plånbok med körkort och bilnyckel har jag alltid inom räckhåll.

Vi har polis och Räddningstjänsten, brandförsvaret, sjöräddningen, hemvärnet med flera som ställer upp i nödlägen. Men ändå borde alla tänka till och värna om säkerheten i hemmet, på arbetsplatser, överallt.
Det är inte så svårt egentligen. Flytväst i båten. Säkerhetsbälte i bilen. Ingen alkohol i trafiken, vare sig i luften, på vattnet, under vattnet, på vägar eller i luften. Brandvarnare. Släckare. Första förbandsmateriel.

Olyckor kommer alltid att hända. Vi är människor och har våra stunder då skärpan inte är vad den borde vara. Vi måste hjälpas åt.
Om nån trampar i klaveret, går vilse i pannkakan, drattar i spat, slår sig i huvet eller råkar sätta eld på sitt hus måste vi ställa upp och hjälpa så gott det går.
Men, kära medmänniskor, låt mig nu komma med ett råd:
Sitt ner med en kopp te eller kaffe i lugn och ro. I ensamt majestät, eller med familjemedlemmar, eller grannar. Tänk igenom vad ni kan göra för att förebygga olyckor.
Läs mer om