Så här vill vi INTE ha förskolan
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Denna broschyr har BUF, Gotlands kommun delat ut till alla hushåll. En av alla "stöttepelare" i förskolan är väl trygghet. Trygghet för oss föräldrar och för våra barn. Är det trygghet, att göra det som nu sker i Roma, att efter 1-2 år flytta från en avdelning i huvudfastigheten till en filial cirka 1,5-2 km därifrån?
Att ryckas upp från sin trygghet, att bli tvungen att byta lokaler, personal, kamrater och att även i vissa fall, skiljas från sina syskon, för att sedan efter två år flytta igen, nu till förskoleklass.
Ännu värre är det för de små barnen, som nu är i filialen. De ska alltså nu i höst, efter 1-2 år där, flytta till huvudbyggnaden, för att efter två år där, flytta tillbaka till filialen igen och efter ytterligare två år flytta till förskoleklass.
Många byten av både lokaler, personal och kamrater.
Åldersindelade grupper, kan nog ha sina fördelar, men enligt det som nu sker ska alltså 1-3-åringarna vara i en byggnad med tre avdelningar och 4-5-åringarna på två andra platser. Barnen träffas således inte i byggnaderna och inte heller ute på gården. Det är ju skillnad att ha åldersindelade grupper i samma hus.
Är alla dessa flytt trygghet?
Trygghet för vem? För personalen? Varför?
Ställ upp! Kom till de öppna mötena och diskutera, bland annat Romaskolan den 26 maj kl. 19.00.