Ryanair och Lissabonfördraget
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eftersom Irländarna röstade nej så borde fördraget enligt EU:s egna regler ha fallit.
Men eftersom ett nej inte var det svar som EU-etablissemanget ville ha så får nu alltså irländarna ändå en ny chans att rösta "rätt" i stället. Helt i enlighet med EU:s sedvanliga demokratiska tradition alltså.
En av de främsta anledningarna till att fördraget röstades ner på Irland var att man såg att Lissabonfördraget slog fast att "marknadens intresse" alltid kommer att ha företräde över arbetarnas rättigheter. Inte minst blev detta tydligt efter att EU:s
domstol i det svenska så kallade Laval-målet och flera andra anti-fackliga domar fastställt att schyssta och lika villkor på arbetsmarknaden kan vara ett konkurrenshinder.
EU har inför den stundande folkomröstningen lagt ner åtskilliga miljoner på en "informationskampanj" som händelsevis riktar sig mot just de grupper som främst röstade nej förra gången.
Även en annan aktör satsar nu många miljoner kronor för att få till ett ja i folkomröstningen. Det handlar om Ryanair, lågprisflygbolaget som gjort sig känt för låga löner, dåliga arbetsvillkor och dolda kostnader för konsumenterna. För att inte tala om att man motarbetar fackföreningar.
Den EU-positiva svenska eliten vill inte ta risken att även svenskarna skulle rösta "fel", mot Ryanair, i en folkomröstning, vilket opinionsundersökningar visar på skulle ske. Därför får vi nu sätta vår lit till att irländarna röstar nej även denna gång, i stället för att själva få säga ja eller nej till ett EU som bygger på en Ryanair-filosofi med dumpning av arbetarnas löner och villkor som norm.