Replik till Statoil och Lantmännen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Målet om minst 10 procent förnybara drivmedel till år 2020 överensstämmer med det bindande mål som fastställts av EU för alla medlemsländer. Det är nödvändigt att Sverige omsätter det målet till nationella krav för att uppnå det EU kräver av oss.
Men, av allt att döma, kommer den stora omställning med satsningar som görs inom hela transportsystemet innebära att Sverige överträffar det drivmedelsmålet till år 2020. 2020-målet är en miniminivå och inget tak, vilket man lätt kan förledas att tro av Lantmännen och Statoils debattartikel.
Alliansregeringen driver en aktiv och kraftfull politik både i Sverige och EU för att öka användningen och produktionen av förnybara drivmedel. Det är till exempel tack vare att den svenska regeringen varit pådrivande i EU som inblandningen av etanol i bensin och RME i diesel nu tillåts öka. Klimatskattepaketet på drygt 3 miljarder kronor är utformat för att styra i en klimatvänlig riktning, där koldioxidskatten och den förändrade fordonsskatten bidrar till ökad bränsleeffektivitet och ökar konkurrenskraften för alternativen till bensin och diesel.
För att stimulera och öka andelen miljöfordon i Sverige har regeringen framgångsrikt infört miljöbilspremien som nu övergått i en långsiktig skattebefrielse på miljöbilar. Denna satsning har bidragit till att andelen miljöbilar i nybilsförsäljning i juni 2009 låg på 43,5 procent, en rekordartad ökning som gjort Sverige till ett modelland för många andra. Det är bara ett fårtal exempel på investeringar och satsningar som regeringen gjort på området.
Att som Statoil och Lantmännen argumentera för att dessa skulle strypa användning och tillgång till förnybara drivmedel, är svårt att förstå, när regering och riksdag tvärtom gör förnybara drivmedel mer konkurrenskraftiga och lönsamma.
Det är bra att Lantmännen och Statoil delar regeringens starka tilltro till de förnybara drivmedlens framtid. Ska vi klara klimatutmaningen och ställa om samhället i en hållbar riktning, behövs alla krafter. Regeringen har satt ambitionsnivån och målen högre än kanske något annat EU-land och dessutom följt upp målen med skarpa beslut om åtgärder.
Det finns ingen anledning att ompröva den färdriktningen - tvärtom behöver alla aktörer hjälpas åt för att på bara två decennier kunna nå en total omställning av hela transportsystemet. Från dagens fossilberoende samhälle till morgondagens fossilfria. Lantmännen och Statoil är varmt välkomna att bidra i det arbetet.