Regeringen vill utarma kulturen på ön

Gotland2009-07-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svallvågorna efter den omskrivna och debatterade kulturutredningen (SOU 2009:16) börjar nå glesbygden och Gotland. Man har utarbetat en promemoria i kulturdepartementet (Ku2009/1385/KV). I denna föreslås att Statens kulturråds stöd till lokala kulturarrangemang skall tas bort. Dessa bidrag till kulturen förmedlas genom länsbildningsförbunden. För hela riket handlar det år 2009 om 3,95 miljoner och för Gotlands del om 85 000 kronor. För några år sedan fick Gotland 120 000 kronor. Pengarna går till ideella föreningar, som inte är medlemmar i studieförbund, för att de skall kunna arrangera föreläsningar, sång, musik, dans, teater, filmvisningar och utställningar.

Man föreslår således att bidraget till lokal kulturverksamhet tas bort och att medlen tillförs andra prioriterade områden inom kulturpolitiken. Vilka dessa är nämns inte. Tydligt är i alla fall att det inte är landsbygd eller glesbygd. Städerna skall leva och landsbygden skall dö. Dessa bidrag har haft och har en stor betydelse för kulturverksamheten i här på Gotlands landsbygd. Kulturdepartementets förslag är ett dråpslag mot lokal kultur. För att markera att man tänker agera snabbt, hårt och skoningslöst sändes förslaget ut den 9 juli till 23 ganska godtyckligt valda remissinstanser med begäran om svar senast den 10 augusti. Departementet visar således med all tydlighet att man inte vill ha några synpunkter. Centralbyråkraterna i Stockholm visar här sin arrogans. Vem hinner fördjupa sig i denna fråga under en tid när så gott som hela riket har semester.

Folkbildningsförbundet gjorde år 2008 en snabbenkät om dessa bidrag, eftersom de redan då syntes vara ifrågasatta. Man konstaterade då att bidragen i större delen av landet huvudsakligen går till föreningar på mycket små orter med mycket litet eller obefintligt annat kulturutbud. Mottagare är kvarvarande föreläsningsföreningar, hembygdsföreningar, byalag, teaterföreningar, invandrarkulturföreningar, hemslöjdsföreningar etc. Spridningen på olika typer av arrangemang är också mycket stort och alla föreningar vittnar om att denna verksamhet inte skulle kunna genomföras utan bidraget.

Jag kan intyga att detta i allra högsta grad också gäller här på Gotland. Bildningsförbundet har hitintills i år förmedlat bidrag till 53 lokala kulturarrangemang. Det handlar om teater, konserter, föreläsningar i mångahanda ämnen (till exempel om våra baltiska grannländer), utställningar etc. Utrymmet här medger inte att jag redovisar all verksamhet, som detta ynkligt lilla statsbidrag genererar.På Gotlands Bildningsförbunds hemsida - www.folkbildning.net/gotbild - kan man hämta information om detta bidrag. Där går också att ladda ner blankett om man vill söka bidrag. Har man inte tillgång till Internet går det bra att kontakta Bildningsförbundet per telefon

Alla kan påverka! Vänd Dig till Din riksdagsman och säg ifrån! Vänd Dig till ledamöter i kommunfullmäktige och uppmärksamma dem på vad som sker! Jag vädjar till alla politiker och andra människor med inflytande att stoppa denna attack mot vår lokala kultur! Alla som vill ha en levande landsbygd måste reagera.
Läs mer om