Regeringen måste våga ett utbildningslyft
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla - opposition och regering - är överens om att det måste till kraftfulla insatser för att stödja de människor som ofrivilligt hamnar i arbetslöshet. Det verkningsfullaste medlet för individen är att förädla sin kompetens och höja sin allmänna kunskapsnivå.
För drygt tio år sedan genomfördes Kunskapslyftet, en femårig vuxenutbildningssatsning med fyra övergripande mål; halverad arbetslöshet, reformering av vuxenutbildningen, ökad ekonomisk tillväxt samt en utjämning av könsskillnaderna på arbetsmarknaden. Detta skedde när Sverige förra gången befann sig en stor svacka.
Då, för tio år sedan, engagerades folkbildningssverige. Folkhögskolor och studieförbund ställde upp för att ge människor rätten att stärka sin formella och informella kompetens. Inte minst gällde det personer som har svårast att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, ungdomar som lämnat skolan utan betyg, personer med funktionsnedsättning, invandrare, med flera.
Det var en offensiv och lyckad investering i kunskap och kompetensutveckling. I dag är läget svårare än för tio år sedan men möjligheterna är också stora att genomföra en liknande satsning. Regeringen har också aviserat att det behövs kraftfulla insatser på många fronter för att möta arbetslösheten.
Yrkesvux och Yrkeshögskolan är bra satsningar men det är för lite platser i dag och riktar sig inte till alla. Här kan folkhögskolor och studieförbund göra värdefulla kompletterande insatser.
Folkbildningens unika pedagogik där individen står i centrum och allas erfarenhet är lika viktig kombinerat med den breda kontaktyta som studieförbunden och folkhögskolorna har, är en resurs som snabbt och kostnadseffektivt kan bidra till att minska utbildningsklyftorna och ge arbetslösa möjlighet att utveckla och förändra sin kompetens och yrkesidentitet
Regeringen har möjlighet den 15:e april att visa att man vill göra en offensiv kompetenshöjande satsning. En satsning som inte enbart låses in i den kommunala vuxenutbildningen utan blir en satsning på mångfald där många aktörer får dra sitt strå till stacken.
Tre konkreta förslag:
1. Genomför en ordentlig satsning på det livslånga lärandet. Justera samtidigt förslaget från den studiesociala kommittén så att alla människor ges möjlighet att återkommande under sitt liv kunna komplettera och förstärka sin utbildning
2. Genomför en ordentlig bred satsning på de grupper som inte har formell kompetens och ge dom möjligheter att inte fastna i Komvux utan kunna få del av de nya studiemiljöer som folkbildningen kan erbjuda via studieförbund och folkhögskolor
3. Genomför en ordentlig satsning på arbetslivs- och samhällspraktik till de ungdomar som idag inte får tillgång till detta. Låt Peter Örn med sitt breda förtroende i den ideella sektorn snabbt genomföra ett "handslag" där staten ställer särskilda resurser till förfogande och den idéburna sektorn ställer upp med praktikplatser
De arbetslösa väntar med spänning på att regeringen vågar ta detta offensiva steg. Och från folkbildningen är vi beredda.