Rätt att folkomrösta om Hällarna
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dessa toppolitiker och topptjänstemän menar att våra förtroendevalda i kommunfullmäktige inte skulle hjälpas av att vi fick rösta om frågan gällande byggnation i naturområdet Södra Hällarna.
Det går att läsa på kommunens hemsida den 30 september 2009 att: "En folkomröstning skulle endast bekräfta det man redan vet, nämligen att det finns olika uppfattningar om Södra Hällarnas framtid". Så är det meningen att man ska hålla folkomröstningar i frågor där det inte finns olika uppfattningar?
Vidare kan man också läsa att den enskilde har större inflytande i den demokratiska processen med den fördjupade översiktsplanen än vid en folkomröstning.
Det ska bli intressant att se hur många privatpersoner som har deltagit genom att skicka in yttrande till kommunen och hur många av dem som förordar byggnationen och hur många som hellre vill utveckla natur- och strövområdet. För det är väl demokratins volym och inte potens som är intressant?
Om nu demokratin funkar så som man menar bör kommunen besluta att Södra Hällarna ska bevaras från ytterligare byggnation om det är så att det är fler som tycker det i utställningen. För organisationer som yttrar sig bör samtliga medlemmar inkluderas.
Eller är det så att ni, toppolitiker och topptjänstemän, genom kommunfullmäktige ändå kommer att bebygga Södra Hällarna även om en majoritet är emot i de kommentarer som kommit in efter utställningen? Vad skulle krävas i form av folklig protest för att tänka om?
Försöket att jämställa en folkomröstning med möjligheten att skicka in kommentarer till kommunen är näst intill löjeväckande. Nästan 4 000 bofasta och röstberättigade medborgare har genom att signerat namninsamlingen begärt att vi gotlänningar ska få rösta om saken. Det har aldrig skett på Gotland tidigare.
Möjligheten att kunna lämna kommentarer i samråd och utställningar är viktig, men det är inget substitut för att genom en valrörelse (tvingas) debattera frågan öppet inför medborgarna och slutligen låta gotlänningarna rösta.
Vad är ni rädda för? Om ni känner av den folkliga opinionen rätt så vinner ni triumf i valrörelsen; om det är så att ni missbedömt det folkliga stödet för bebyggelsen så räddas ni från att begå ett misstag. Hur som helst så vinner demokratin.
Frågan om Södra Hällarnas framtid är en av de mest diskuterade frågorna, den är väl värd att folkomrösta om, i detta får vi rätt av kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards (M) som till Sveriges Radio Gotland den 10 augusti 2009 svarade på frågan om det detta är en fråga som det är värd att folkomrösta om: "Ja, jag tycker faktiskt det därför att det har kommit fram så väldigt mycket synpunkter och väldigt mycket tyckande, och jag tycker att det här måste man behandla seriöst; och även de som tycker annorlunda, precis som du sa Daniel, måste också få komma fram och komma till skott och då tala om att ’jo vi tycker att det här ska bebyggas."