Riksdagen fastslog 1994 att det kan finnas många vägar för att nå samma mål. Målstyrning istället för detaljstyrning.
Alla barn skall nå samma mål i årskurs 9, men lärarna och pedagogerna har fått förtroendet och uppdraget att finna olika vägar för att nå dit.
Det som skolminister Jan Björklund (fp) och den borgerliga alliansregeringen nu genomför är en total tväromvändning av den svenska skolpolitiken.
Istället för en modern individualiserad skolpolitik tas beslut efter beslut som formar om skolan till en skola som skall likrikta eleverna, och fler steg i denna riktning annonseras.
På en konferens härom vecka uttryckte skolministern att de individualiserade utvecklingsplanerna skulle komma att försvinna ur den nya skollagen.
Tidigare har man i höstbudgeten tagit beslut om att införa standardiserade nationella mål i årskurs tre och därmed inlett processen att avskaffa alternativa pedagogiker i svenskt skolväsende. Detta eftersom alternativa pedagogiker som t.ex. waldorfpedagogiken bl.a. bygger på att barn lär sig ämnena i olika tempo. Man behöver inte ha lärt sig allt som andra har lärt sig redan i årskurs 3, men väl i årskurs 9.
Det känns märkligt att konstatera att det är en borgerlig regering som är den som avskaffar den individinriktade skolan i Sverige, när det annars är just de borgerliga partierna som annars förknippas med det individinriktade samhället.
Det känns trist att de partier som i alla andra sammanhang säger sig företräda mångfald och konkurrens här avskaffar mångfalden och enbart behåller konkurrensen men samtidigt tvingar in alla i en likriktning.
Från Miljöpartiets sida har vi vid ett flertal tillfällen under de gångna mandatperioderna samarbetat med allianspartierna i riksdagen för att värna om den pedagogiska mångfalden och den individualiserade moderna skolan.
Vi ser med mycket stor oro på den nuvarande utvecklingen, där Jan Björklund vägrar att diskutera kompromisser för alternativa pedagogiker som t.ex. waldorfskolor när det gäller obligatoriska prov i årskurs 3.
Detta trots att det blir en absurditet om eleverna skall prövas i ämnen som de inte ens har gått igenom enligt waldorfskolans egen, av Skolverket godkända kursplan. Vi blir ännu mera oroade när skolministern aviserar att de individualiserade utvecklingsplanerna kommer att försvinna ur den kommande skollagen.
Idag finns 34 waldorfskolor i Sverige, bl.a. Orionskolan i Visby. Vi kan inte bara se på och se hur alliansregeringen gör det omöjligt för dessa skolor att fortsätta med sin välbeprövade och respekterade pedagogik. Låt inte detta ske!