Prioriterade frågor inom färjetrafiken
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns tre områden inom färjetrafiken som jag tycker är särskilt viktiga att prioritera:
l införandet av ett "vägpris" på Gotlandsfärjorna
l säkerställandet av tvåhamnsalternativet via Oskarshamn
l ett större oberoende - eller självständighet - från Rikstrafiken.
Inom alla dessa frågor har jag skrivit motioner i Riksdagen.
Gotlandstrafiken är att betrakta som "riksvägar" mellan fastlandet och Gotland. Kostnaden för att färdas på dessa riksvägar borde jämställas med den rörliga kostnaden för att framföra en personbil motsvarande sträcka. Införandet av ett vägpris på Gotlandsfärjorna skulle innebära att Gotland får anknytning till det svenska vägnätet på lika villkor som övriga delar av Sverige.
Gotland är det enda länet i Sverige som inte har någon fast förbindelse med det svenska fastlandet. Införandet av vägpris skulle ge Gotland en betydligt mer rättvis möjlighet att konkurrera med övriga delar av landet, även om vi aldrig når full rättvisa. Gotland är en ö med de för- och nackdelar detta innebär.
Gång efter annan har det slagits fast att tvåhamnsalternativet är det som är bäst för Gotland. Oskarshamns hamn är således idag mycket viktig för Gotland - och den blir ännu mer betydelsefull när planerna på att bygga ut E22:an till motorväg blir verklighet.
Oskarshamn befinner sig idag i ett svårt dilemma. Kommunen vill upprusta och modernisera den befintliga hamnen för över 130 miljoner men eftersom Oskarshamn riskerar att förlora Gotlandstrafiken om ett enhamnsalternativ presenteras 2015 kan denna stora investering vara likställt med att slänga pengarna i sjön.
Statliga Rikstrafiken har dock i ett brev varnat Oskarshamns kommun för att det efter år 2014 inte finns några som helst garantier för fortsatt Gotlandstrafik via Oskarshamns hamn. Det är de snabbt ökande kostnaderna för staten som gör att Gotlandstrafiken ska utredas och enhamnsalternativet återigen undersökas.
Gotlandstrafiken är ingen vanlig upphandlingsfråga/anbudsfråga som många tycks tro utan en infrastrukturfråga för Sveriges enda län utan broförbindelse med fastlandet. Stabilitet måste garanteras oavsett kostnader.
Givet Gotlands unika läge och situation bör Gotlandtrafiken inte vara underställd Rikstrafiken. Gotlandstrafiken utgör i dagsläget ca 50 procent av Rikstrafikens budget. Tidigare erfarenhet har visat att Gotlandstrafiken ofta fått se sina villkor försämras - till nackdel för Gotland och gotlänningarna - så snart Rikstrafiken utsätts för sparbeting eller får ytterligare uppdrag. Gotlandstrafiken blir Rikstrafikens budgetregulator. Denna situation är ohållbar!
För Gotlands utveckling - för jobb, företagande och turism samt för boende på Gotland - är det viktigt med en långsiktig och stabil trafiklösning som gör att såväl företag som privatpersoner kan planera för en överskådlig framtid.