Pedagogisk kompetens avgör

Gotland2009-06-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De senaste veckorna har vi kunnat läsa olika insändare som tar upp varsel som kommunen har lagt på flera barnskötare. Insändarna jämför dessutom barnskötarnas och förskollärarnas roll.
Enligt regeringens proposition kommer förskolan att bli en egen skolform som har gemensamma övergripande mål med övriga skolformer. Kvalitén i förskolan är den mest prioriterade frågan.
Lärare med lärarexamen (förskollärare) får det övergripande ansvaret för barnets utveckling och lärande. Förskollärarnas kunskaper och pedagogiska kompetens utgör själva grunden för förskolans utveckling. Barnskötarna framhålls som en viktig del av förskolans personal och deras arbetsinsats är av stort värde.

Men det är alltså förskollärarna som har huvudansvaret för den pedagogiska utvecklingen i förskolan. Båda yrkena innehar skilda kompetenser som inte kan blandas ihop.
Om förskolan är, som det är tänkt, det första steget i utbildningssystemet är den pedagogiska kompetensen avgörande för vem/vilka som bör anställas inom förskolan.

Att förskolans uppdrag kan utföras av yrkesgrupper som saknar förskolepedagogisk utbildning motsäger tidigare forskning där man påtalar vikten av högskolepedagogisk utbildning och kompetens hos förskolans personal.
Våra politiker i kommunen har tydligt sagt: "I syfte att öka andelen pedagogisk personal inom förskoleverksamheten ges förvaltningen i uppdrag att intensifiera konverteringen av barnskötartjänster till förskollärartjänster vid framtida vakanser inom förskoleverksamheten."

Då väntar vi på att våra politiker och rektorer tydliggör och lyfter fram förskollärarens roll och ansvar som ett sätt att försäkra kvaliteten i förskolan.
Läs mer om