Parlamentet har inte alltid behörighet

Gotland2008-03-15 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Europaparlamentet har inte behörighet att fatta beslut om vad som helst. Det ska parlamentet inte heller ha, men tyvärr tror många ledamöter att de kan rösta lite hur som helst, om snart sagt vad som helst. Det gäller inte minst de ledamöter som säger sig vara allra mest emot Europasamarbetet.
Junilistans Åsa Sundh och Tomas Noréen hävdar i ett inlägg den 6 mars att jag röstat nej till ett förslag om att EU ska förbinda sig att respektera den folkomröstning som Irland ska hålla om det nya Lissabonfördraget. Är det demokrati, frågar de båda.

Ja, det är demokrati. Europaparlamentet saknar nämligen behörighet att fatta beslut i frågor som rör medlemsländernas godkännande av fördraget. Jag tycker att folkomröstningar ska respekteras, men detta är inte någonting Europaparlamentet har med att göra. Det är ohederligt att påstå att jag röstat nej till det aktuella förslaget av någon annan anledning. Jag har röstat nej till många i och för sig behjärtansvärda förslag, i bland därför att det funnits andra ännu bättre förslag, inte sällan därför att förslagen gått över gränsen för vad parlamentet och EU har rätt att göra.
Jag skulle i och för sig ha kunnat avstå i omröstningen, men jag försöker undvika att lägga ner min röst. Jag vill inte avstå mig genom min tid i parlamentet, det vore att svika väljarna och att förvandla sig till en nullitet. I värsta fall är det att passivt acceptera när parlamentet tar sig makt på nya områden. Junilistans ledamöter däremot, har för vana att avstå. Enligt SVT avstod de i över hälften av omröstningarna under sitt första år i parlamentet.
Sundh och Noréen upprepar även junilistans favoritmantra. De påstår att junilistans ledamöter enligt parlamentets statistik ligger i topp i aktiviteter bland svenska EU-parlamentariker. Det är sant, men även helt felaktigt. Parlamentets statistik tar med så kallade röstförklaringar. Det vill säga motiveringar till varför ledamöterna röstat som de gjort. En papperslapp med några ord på som ledamöterna lämnar in efter avslutad omröstning. Och junilistan lämnar in många sådana papperslappar. Hundratals varje år. Men att kalla det aktivitet är rätt magstarkt. Frågan är om någon annan än junilistans kanslipersonal någonsin läst, eller kommer att läsa, junilistans röstförklaringar.
Sanningen är fortfarande att junilistan för en tynande tillvaro i Europaparlamentet. Partiet har inget inflytande alls. Junilistan skulle förändra Europa, men lurade i själva verket väljarna att kasta bort två svenska mandat i parlamentet.
Läs mer om