Oppositionen vill lägga sten på bördan
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alliansregeringen har avskaffat den fastighetsskatt som tidigare skapade stora problem för väldigt många människor. Inte helt oväntat vill nu oppositionen riva upp och förändra. Vilka spelregler som ska gälla för hushållen med oppositionens alternativ är osäkert.
Löftet om att slopa räntebeläggningen och begräsningen av uppskov kommer enbart att gynna dem med de allra högsta inkomsterna.
För att finansiera detta kan vi vänta höjd boendebeskattning för vanligt folk, oklart med hur mycket, när och i vilken form.
Till detta ska läggas det redan tidigare givna beskedet att det blir allmänt höjda skatter för alla låg- och medelinkomsttagare. Det rödgröna alternativet stavas alltså höjda skatter till alla oavsett om du är hög- eller låginkomsttagare.
För att bättre måla upp en sann bild av oppositionens vallöfte kan nämnas att det är cirka 35 000 hus som har ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor (motsvarande ett marknadsvärde om ungefär 6 miljoner kronor). Dessa ska beskattas med 1 procent på det överstigande värdet. Den knappa miljard kronor som därmed beräknas komma in i statskassan tänker man samtidigt fördela på en blygsam skattesänkning på hyreshus och bostadsrätter. Enligt beräkningar från Riksdagens utredningstjänst (RUT) innebär detta att den totala finansiella effekten blir noll.
I förslagspaketet ingår också sänkt beskattning av hyres- och bostadsrättsfastigheter och på sikt borttagandet av den nya ränta på uppskov på reavinstskatt vid bostadsförsäljning som den borgerliga regeringen införde i samband med fastighetsskattereformen efter valet. Samtidigt höjs reavinstskatten från 22 till 23 procent. Ett nytt inslag är däremot att fastighetsskatten för hyreslägenheter och bostadsrätter sänks från 0,4 procent till 0,22 procent.
Socialdemokraterna är i behov av att signalera till medelklassen i storstäderna att den så kallade "Stockholmsskatten", uppskovsräntan, ska tas bort. Huvudstadens socialdemokrater hade förmodligen räknat med ett svagt resultat i EU-valet, men det blev en kalldusch på 15 procent. Läget är akut inför riksdagsvalet, som avgörs i storstäderna. Men de åtgärder som nu har presenterats från oppositionen kan mer beskrivas som panikartade än väl genomtänkta.
Det finns ett genuint folkligt missnöje med hur den nya fastighetsskatten blev. Men lösningen på det problemet har inte vänsterblocket. Där väger retoriken om att ta från de rika tyngre än omsorgen om hushållens boendekostnader. Problemet är att deras förslag även tar från låg- och medelinkomsttagare - undrar vad väljarna tycker om det.
Även vi Moderater har tillsammans med våra vänner i Alliansen mer kvar att göra för att fastighetsskatten ska bli så rättvis som möjligt. Men sen Alliansregeringen tillträdde hösten 2006 har Moderaterna och Alliansen genomfört politiska beslut som har gett stora och positiva förändringar som underlättar människors vardag. Nu vill oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen åter lägga sten till bördan för människor i Sverige. Det är den socialdemokratiska rättvisan i ett nötskal!