Öppna upp för gårdsförsäljning
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De svenska vingårdarna kämpar dessvärre mot en omodern alkoholpolitik. Alkoholutredningen som presenterades i vintras har valt den enkla vägen och fokuserar uteslutande på problemen samt bortser från möjligheterna.
Systembolaget tillåter förvisso lokala småproducenter att sälja sina varor på minst ett systembolag. I praktiken är det dock omöjligt för svenska vinbönder och andra småskaliga alkoholproducenter att få avsättning för sina produkter. För att få lönsamhet i verksamheten måste de svenska alkoholproducenterna ges samma rätt som vinodlarna i resten av Europa, det vill säga rätten till gårdsförsäljning. I dagsläget får inte svenska vingårdar låta sina besökare provsmaka de viner som de odlar och inte heller får de sälja sitt egenproducerade vin via gårdsförsäljning. I Finland, som även i alkoholpolitiskt hänseende är likt Sverige, ändrades lagstiftningen vid EU-inträdet för att tillåta gårdsförsäljning, vilket har fungerat utan problem.
Motiveringen att gårdsförsäljning strider mot EU:s regler är inte längre giltig. Neelie Kroes, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor, uttalade sig nyligen till fördel för gårdsförsäljning. Kroes fick frågan om lokala alkoholproducenter kan tillåtas sälja alkoholdrycker direkt till konsumenter utan utgöra ett undantag från Systembolagets ensamrätt. Svaret blev att vi visst kan ha gårdsförsäljning, bara svensk lag inte diskriminerar någon producent.
Det är viktigt att Sverige nu går vidare och öppnar upp för denna näring som idag i praktiken har försäljningsförbud på sina varor. Vingårdar är en besöks- och upplevelsebaserad framtidsbransch. För att underlätta dess utveckling måste vi se över konkurrensvillkor och förutsättningar för att likställa villkoren för branschen i förhållande till andra EU-länder. Det är viktigt, inte minst för turismen i vårt län.