Om förtätningen i barngrupperna...

Gotland2009-04-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den tid ett barn tillbringar på förskolan räknas i antal volymtimmar.
Med volymtimmar menas det antal timmar som ett barn tillbringar på förskolan, det innebär att föräldrarna gör en uppskattning om hur många timmar deras barn kan tänkas behöva på förskola, föräldralediga och arbetslösa har rätt till 15 timmar per vecka.
Eftersom barnens tid på förskolan räknas i volymtimmar tycker vi därför att det är något missvisande att prata om förtätningen av barngrupperna i antal barn, när det inte ser ut så i verkligheten.

Ett barn i förskolans verksamhet räknas alltid som ett 35-timmars barn. Så även det "halva barn" per pedagog som då skulle bli förtätningen från 5,50 upp till 5,79.
Det påpekas i media från bland annat politiker att det låter ju inte så mycket, därför vill vi som arbetar på Bogen i Visby berätta vad detta kan komma att innebära. Det "halva barnet" kan mycket väl vara ett barn som endast har rätt till 15 timmar, varpå vi kan få två och ett halvt barn mer per pedagog.
På en avdelning med tre heltidsanställda kan förtätningen då innebära sju och ett halvt barn i praktiken.
Om ett barn anses ha behov av resurs finns inga speciella pengar att tillgå, utan dessa tas från den budget som rektorsområdet redan har.
Vilket i praktiken innebär att vi måste upp i flera volymtimmar för att täcka kostnaden för den person som anställs för behovet. Det innebär att det i barngruppen blir ännu fler barn, vilket kanske motverkar effekten av att anställa en resurs. Anställer man inte en resurs utifrån tas den ifrån den befintliga personalgruppen, vilket innebär att det blir en mindre personal tillgänglig för barngruppen. Det är aldrig pedagogerna som tar beslut om en att en resurs ska tillsättas, det ansvaret ligger på en rektor som förmodligen redan har en snäv budget.
Läs mer om