Nya hastighetsgränser räddar liv

Med högre fart följer fler olyckor och värre olyckor.Foto: Anders Andersson/SCANPIX

Med högre fart följer fler olyckor och värre olyckor.Foto: Anders Andersson/SCANPIX

Foto: Anders Andersson / SCANPIX

Gotland2009-09-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Säkerhet, miljö och framkomlighet är viktiga kriterier som Vägverket tar hänsyn till när man nu omprövar hastighetsgränserna på många av Gotlands statliga vägar. Enligt ett förslag som är på remiss hos ett stort antal organisationer på ön föreslår man att dagens hastighetsgränser 30, 50 70 och 90 km/tim kompletteras med 40, 60 och 80 km/tim.
Hastighetsgränserna ska i fortsättningen i större utsträckning anpassas efter vägens trafiksäkerhetsstandard. Vägverkets ambition är att vara konsekvent så att samma typ av väg har samma hastighet. Så många vägar som möjligt ska vara "självförklarande". Trafikanterna ska lättare förstå vilken den högsta tillåtna hastigheten är på en viss typ av väg.
Syftet med de nya hastighetsgränserna är att rädda liv. Vägar som i dag har 90 km/tim och klassas som mindre säkra får hastigheten sänkt till 80 km/tim.
Det är vägar som saknar mitträcke, har farligt sidoområde med träd, stenar eller branta slänter. Även smala vägar med korta siktsträckor får hastighetsgränsen sänkt. Vissa 70-vägar som är viktiga för näringslivets transporter ska ses över och kan få hastighetsgränsen höjd till 80 km/tim.
Vägverket beräknar att åtgärderna under 2008 och 2009 sparar tio liv per år.

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, välkomnar Vägverkets förslag till nya hastighetsgränser. Vi har som verksamhetsidé en trygg och säker trafik där målet är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Nollvisionen är grunden för NTF:s trafiksäkerhetsarbete.
Trafiksäkerhet handlar också om folkhälsa. Skadade och döda människor i trafiken är ett av våra största folkhälsoproblem. Cirka 450 människor dör varje år i trafiken och dessutom får cirka 3 000 bestående skador.
Korrekt anpassade hastighetsgränser är helt avgörande för Nollvisionen eftersom det oftast är hastigheten som är avgörande för vilka konsekvenser en olycka får. Om alla höll hastighetsgränserna skulle 100-150 liv sparas varje år.
NTF anser att...
...en vägs hastighetsgräns ska sättas utifrån den högsta "säkra" hastigheten under goda förhållanden. Nuvarande hastigheter är oftast för höga i förhållande till vägarnas och gatornas utformning. Trots detta respekteras nuvarande hastighetsgränser dåligt.
...hastighetsgränsen ska anpassas till vägens standard och utformning och baseras på det krockvåld en människa tål. ...användningen av lokala hastighetsgränser på landsvägar i anslutning till bebyggelse där det finns gångtrafikanter och cyklister ska öka.
Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Ju högre hastighet desto allvarligare skador. Hög hastighet bidrar också till att olyckor inträffar. Det kan vara lika farligt att köra för fort som att falla utför ett stup eller från ett högt hus. En krock i 90 km/tim motsvarar ett fall från tio våningar. Krockar du i 70 km/tim motsvarar det ett fall från sjätte våningen i ett hus.

När du ökar farten, ökar också stoppsträckan. Vid 70 km/tim är bromssträckan 43 meter. Vid 90 km/tim får du stopp på bilen först efter 65 meter. Chansen att överleva en sidokollision mellan två personbilar minskar dramatiskt vid högre hastighet än 50 km/tim. 30 km/tim är högsta hastighet en människa klarar av att bli påkörd.
Högre hastighet innebär också större påverkan på miljön. Att köra i en jämn och lugn rytm är bra för miljö, säkerhet och ekonomi. Bensinförbrukning, utsläpp, buller och olycksrisker minskar.
När hastigheten ökar, så ökar även fordonets förbrukning av bränsle. Kör du i 100 km/tim förbrukar din bil en deciliter mer bränsle per mil än om du kör i 90 km/tim. Utsläppen av koldioxid ökar lika mycket. Avgasutsläppen av bland annat kväveoxider ökar ännu mer. Koldioxid bidrar till växthuseffekten, medan kväveoxider bidrar till försurning och övergödning.
Bullerstörningarna från ett fordon ökar i takt med hastigheten. När en personbil kör snabbare än 40-50 km/tim överröstas motorljudet av buller från däcken. Bullret ökar sedan ytterligare. Bullerökningen mellan exempelvis 90 och 100 km/tim är cirka 25 procent.

Tidsvinsten blir liten när du ökar hastigheten. Kör du 100 km/tim på en 90-väg "tjänar" du sju minuter på tio mil. Sänks hastighetsgränsen från 90 till 80 km/tim "förlorar" du cirka fem sekunder per km.
Sänkte vi medelhastigheten med 10 km/tim på landets vägar skulle följande inträffa:
Genomsnittsbilisten förlorar 5-10 minuter per dag. Cirka 200 människor skulle slippa dö i trafiken varje år. Tusentals människor slipper skadas. Antalet plåtskador minskar med tiotusentals varje år. Avgaserna minskar med några procent. Genomsnittsbilisten skulle spara cirka 6 000 kronor per år genom minskad bensinförbrukning och minskat däckslitage.
Det är mycket viktigt att Vägverket informerar allmänheten om förändringarna. För att få till stånd ett ändrat beteende i trafiken krävs kunskap och acceptans hos trafikanterna.
Läs mer om