Ny teknik ger bättre mat som inte behöver kylas och värmas
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ingenting överträffar en god måltid och en måltidsupplevelse.
För att uppfylla det och kravet på nylagad mat med kvalitet i storhushåll finns lösningar.
Ny teknik medger snabb tillagning av kvalitativa råvaror till många utan varmhållningstider på upp till 3,5 timmar, som det är i dag.
Ny teknik medger optimering av tillagning, spar tid, personal, energi med mera och ersätter uttjänta stekbord, kokgrytor, ugnar med mera. Maten blir perfekt oavsett vem som lagar, när den lagas och hur, till och med på natten när du sover förvandlas tråkigt framdelskött till möra måltider.
Tekniken spar till och med kostnader gällande personal, underhåll, drift med mera. Maten lagas med ånga för att erhålla bästa möjliga kvalitet och korta tillagningstider.
Kockarna kan få återupprättelse istället för att bli degraderade till att värma upp kyld mat i ett mottagningskök, dessutom kan man få mer plats till annat i köket och tjäna pengar genom förkortad arbetstid, minskad energiförbrukning, minskad användning av fett, mindre steksvinn gällande kött, möjlighet till större anpassning till dem som behöver specialkost med mera!
Dessutom temperaturkontroll (kärntemp) inbyggd kontroll för HACCP, lätt rengöring ...
Leverantören av dessa produkter finns med jämna mellanrum i Visby och ordnar matlagningsträffar kostnadsfritt. Jag var på en sådan i Södervärnsskolan och undrade varför inte fler fanns på plats för att prova på tekniken.
Tänk om alla Gotländska skolor, daghem, äldreboenden hade tillgång till denna teknik. Då skulle vi inte behöva prata om " cook-and-chill" och allt vad det innebär. Alla inom den offentliga maten skulle få tillgång till god, näringsrik, nylagad mat som den egna kocken lagar till utan varmhållningsbehov! Vi fick prova på stekt strömming (4 minuter), köttbullar av rå färs (4,5 minuter), laxfilé i portionsbitar (4,5 minuter) och penne i tomatsås av okokt pasta (17 minuter) som exempel. Det går snabbt att koka potatis, ris, matvete, cous-cous med mera direkt på serveringsblecken.
Man behöver inte ens ha halvfabrikat såsom förstekta köttbullar, det går lika snabbt att steka egna, likaså ägg (i speciella bleck), allt vad fantasin tillåter!
Skälby förskola/skola i Järfälla lagar till 700 portioner mat varje dag (däribland mat till tre förskolor i kommunen) och använder denna teknik och är mycket nöjd med allt vad som hör ihop med dessa ugnar. Det är lätt att följa upp sitt egenkontrollprogram med den inbyggda tekniken i utrustningen.
Nyfiken? Hör av dig!