Ny skollag motarbetar arbetslinjen!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sveriges Yrkesmusikerförbund, Symf, och Sveriges Makalösa Föräldrar har i flera år drivit att skollagen bör ändras, så att kommunerna blir skyldiga att erbjuda barntillsyn även till de föräldrar som har sin ordinarie arbetstid förlagd på obekväm arbetstid. Idag erbjuder bara varannan kommun barnomsorg på obekväm arbetstid. Det nya förslaget till skollag presenterar ingen lösning på problemet.
Med den ökade arbetslösheten förutsätter vi att regeringen gör allt de kan för att undanröja hinder så människor kan gå ut i arbete. Högt uppsatta politiker har blivit avsatta för att de nyttjat svart barnvakt. Med dagens regelsystem är det den enda lösningen för många av medlemmarna i Symf att ens kunna verka i yrket. Det är mycket motsägelsefullt.
Arbetslösheten hos ensamföräldrar är hög. Förra året var drygt 14 procent av de ensamstående mammorna och 4,5 procent av de ensamstående papporna, med barn under sju år, arbetslösa. I år är siffran garanterat högre. Det är därför ytterst oroande att regeringen inte använder skollagen för att säkerställa att alla kommuner erbjuder barnomsorg, även på obekväm arbetstid. Det får inte finnas några hinder för ensamföräldrar att arbeta.
Barntillsyn är ett krav för att stå till arbetsmarknadens förfogande och för att få a-kassa om man blir arbetslös. Vi har kontaktats av förtvivlade föräldrar som tvingats gå från arbete inom vården för att de saknat barnomsorg. När orsaken till arbetslösheten kommer till a-kassans kännedom drar de i sin tur in ersättningen.
Arbetssökande föräldrar måste förvissa sig om att flytta till ?rätt? kommun, med barnomsorg på obekväm arbetstid, för att kunna arbeta och ha råd att leva på sin lön.
Om fler människor ska ut arbete, ställer det krav på lika förutsättningar i trygghetssystemen i Sveriges kommuner, annars fungerar de centralt styrda reglerna i arbetslöshetsförsäkringen reglerna inte likvärdigt.
Idag avgör den politiska viljan i kommunen om barntillsyn på obekväm arbetstid erbjuds. Det som är självklart i en kommun utifrån barnkonventionens princip om "barnets bästa" gäller inte alls i en annan kommun.
Jan Björklund får bakläxa för sitt förslag. Om inte skollagen presenterar ett krav på barnomsorg på obekväm arbetstid så kommer många kommuner inte att erbjuda det. Konsekvenserna blir stora för den enskilde. Om regeringen menar allvar med arbetslinjen så måste formuleringen i skollagen bli tvingande.