Ny kabel inte ekonomiskt försvarbar
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Kraftnätet är idag byggt för en centraliserad elproduktion av vattenkraft och kärnkraft. Vid en storskalig utbyggnad av decentraliserade elproduktionstekniker som vindkraften, kommer nätutbyggnad att krävas på ett antal ställen. Finansieringen av denna bör klargöras".(citat från SOU 200:23)
När nu byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson arbetar för att staten ska stå för kostnaden för en ny kabel mellan Gotland och fastlandet blir frågan om det verkligen är en samhällsekonomisk lönsam investering?
En annan fråga är: ska vindkraftens produktion betala för investeringen i en ny kabel dvs. vind -kraftverksägaren, eller är det skattebetalarna? Det bör därför finnas en gemensam plan för hur utbyggnaden av vindkraften ska ske.
"En väsentlig fråga är vem som ska stå för erforderliga nätförstärkningar till följd av nya produktionskällor. Om staten ska stå för det kan det ske genom ett bidrag liknande det som finns för investering i vindkraftverk. Ett system bör utformas så att det ger nätägaren ekonomiska incitament att ansluta vindkraft eller åtminstone så att denne inte blir ekonomiskt drabbad av att ansluta vindkraft". (hämtat från SOU 200:3)
Med andra ord skall samhället stå för kostnaderna så betyder det att vindkraften är så olönsam att den, trots subventioner, inte klarar sina egna kostnader. En ny kabel blir då inte en infrastrukturell investering utan är mer en specifik kostnad för vindkraften.
Vi anser att det inte finns någon samhällsekonomisk lönsamhet i kabelprojektet av flera skäl.
Ett skäl är att själva vindkraften är så starkt subventionerad för sina driftskostnader och har så låg effektivitet att den aldrig kommer att bli lönsam.
En ny kabel kommer att bli dyr, minst två miljarder kronor kanske betydligt mer.
Ett annat skäl är att närheten till konsumenterna saknas och att vindförhållandena, förutom på Näsudden, är betydligt sämre på Gotland än på Sveriges västkust och i fjällen.
Våra skattepengar skall användas på ett för samhället effektivt sätt. Utbyggnaden av vindkraft gynnar några få markägare och exploatörer, medan elkonsumenten, boendemiljön och kulturlandskapet blir de stora förlorarna. Sedd ur samhällsekonomisk synvinkel är vindkraften inte försvarbar. Decentraliserad och förnyelsebar energi till varje pris gör att många inte ser de negativa samhällsekonomiska effekter som uppstår.
En nationell plan på hur vindkraftsutbyggnaden i framtiden skall ske bör upprättas, där hänsyn tas bland annat till hur nätanslutningen till stamnätet, vem som skall betala anslutningen, närheten till konsumenten och hur stor parken skall vara. Idag ser vindkraftsförespråkarna inte helheten utan det är vindkraft som gäller i första hand. Elmarknaden är internationell och skall vi följa Danmarks exempel kommer mycket av vår överskottsenergi dvs. vindkraft att exporteras och EU kommer troligen att bestämma elnätstarifferna. Tills dess ska vi vara försiktiga på Gotland. Utbyggnaden av vindkraften på Gotland kan bli helt fel i ett nationellt /internationellt perspektiv.