Myter om friskolor
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En av dem gäller myten om att inte friskolor tar emot alla barn. Detta skulle i så fall innebära ett brott mot skollagen. Undantaget är om det innebär omfattande organisatoriska och ekonomiska svårigheter. Friskolor och kommunala skolor lyder nämligen under samma skollag!
Där finns tre kriterier för hur barn och ungdomar får plats i en skola: Närhetsprincipen, ett vanligt kösystem och syskonförtur. En skola, vara sig den är fristående eller kommunal, kan aldrig välja ut enskilda elever och ge dem tillträde till undervisningen.
Det är viktigt för mig att redovisa fakta, eftersom i så gott som alla sammanhang där friskolor diskuteras, så går vänstern ut och sprider myterna vidare.
Vem har någonsin hört ett praktiskt exempel (t ex namn-när-var) på att det förhåller sig på det här sättet? Därför bemötte jag naturligtvis Carina Lindbergs (V) myter i fullmäktigs talarstol.
En lärare från Håbo säger i en tidningsintervju att han mött politiker som bestämt sig för att de inte gillar friskolor, och sedan mot bättre vetande sprider fakta omkring sig som inte stämmer. Kan det vara så på Gotland också?
Vi får i stället en sund konkurrens som alla mår bra av. När någon säger att "det vet ju alla" att friskolorna väljer ut sina elever, då finns det bara ett svar: Det är fel!
Lena Celion kommunalråd (M)