Motion gör gram, medan mat gör kilon

Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Gotland2009-02-05 00:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag läste artikeln i lördagens GA, "Kroppens tid är inne". Det var en bra artikel som visade vilka alternativ som finns.
Uppenbarligen finns det många på Gotland som har problem med vikten. Diabetes är också ett problem som är aktuellt. För att komma tillrätta med viktproblemen är människor beredda till stora uppoffringar. Jag läste att man gör omgångar på Viktväktarna med kortare och kortare intervall. Jag beundrar de som utsätter sig för sådant och jag beundrar dem som tillbringar stor del av sin fritid på träningspassen i gymnastiksalarna. Belöningen verkar dock vara beskedlig. Jag tar ett citat ur artikeln "- Jag motionerar och lusläser på alla matpaket jag köper. Ändå går jag upp. Nånstans fuskar jag, konstaterar Ragnhild Lindström utan att hitta någon rimlig förklaring.".

Jag upplevde det som riktigt beklämmande då jag i artikeln kunde läsa att folk tydligen utser sig själva till syndabockar. Får jag inga resultat måste det bero på att jag fuskar, tänker man. Jag har sysslat med kostfrågor sedan 2003 och jag har sett ett tydligt mönster. Om vi bortser från dem som begåvats med bra gener så att de kan äta hur de vill utan att gå upp har jag konstaterat att om man inte äter "art-egen" föda lyckas man aldrig med att få en kropp som man var avsedd att ha. Man kan gå ner snabbt men det handlar då oftast om muskelmassa. När svältkuren är över börjar man äta mera varvid kroppen lägger på sig energi i form av fettlager. Man väger nu mer än innan men har skaffat sig en sämre förbränning då muskler är borta.

Uppenbarligen är det så att kroppen mår bäst av mat som håller insulinnivåerna låga. Fullkornspasta, müsli och bröd - även grovt - är rena döden för människokroppen. Dessa produkter innehåller oerhörda mängder stärkelse som blir till socker som höjer blodsockret som i sin tur drar igång ett kraftigt insulinpåslag.
Insulin är ett hormon som förhindrar att fett förbränns. Alltså bör man äta sådant som höjer insulinet så lite som möjligt.Så enkelt är det. Man behöver inte svettas i något elljusspår - bara äta mat som inte drar igång insulinet. Lågt insulin gör att att fettreserverna ställs till förfogande för förbränning vilket de flesta vill.

De flesta dieter handlar om att dra ned på energin. Därför uppmanas man äta mycket kolhydrater eftersom dessa innehåller hälften så mycket kalorier per gram som fett. Tyvärr spelar det nästan ingen roll hur lite man äter om man äter fel saker för då får man inte tillgång till fettreserverna. Insulinet trycker in det man ätit i fettdepåerna varför man måste "äta för två" för att ha kraft att dessutom röra på sig.
Ser man istället till att få i sig mesta energin från naturligt fett blir det ett minimalt insulinpåslag och ingen fettinlagring. Fett är inte så otäckt som det låter - köttfärs innehåller 2/3 av energin i form av fett.

Fler och fler upptäcker att det är bra med för människan naturlig mat vilket också bokhandlaren kunde intyga. Svältdieter och svettande för viktnedgång är på utdöende. Sedan kan man gärna röra på sig för att det är bra för kroppens rörelseapparat men för viktnedgång har det minimal betydelse. "Motion gör gram, mat gör kilon"
Läs mer om