Moderaternas kreditsnurra ruinerar rättsväsendet

Gotland2009-03-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Beatrice Ask (m) och Rolf K Nilsson (m) målar upp en falsk bild av rättsväsendet i sin artikel. Rättsväsendet är nämligen närmast konkursmässigt. Den sanna verkligheten är inställda rättegångar, sämre rättssäkerhet och allmän frustration hos personalen. Börja med att ge polis, åklagare och kriminalvård pengar till det nödvändigaste Beatrice Ask, sen kan vi prata om kostnadskrävande åtgärder.
Polisen hör till de stora förlorarna i den moderatledda regeringens budget. Förutom en neddragning på 120 miljoner kronor i årets budget, i motsats till vad som utlovades så sent som för ett år sedan, pekar senaste budgetuppföljningen på gigantiska underskott. Nästan en miljard minus bara i år.

Regeringen talar gärna om fler poliser. Det har vi socialdemokrater inget emot, under vår tid fick vi fler poliser i Sverige sex år i rad. Men poliser måste också betalas. Det som händer nu är att polismyndigheterna i landet istället tvingas dra ner på civilanställda för att minska underskotten. Under 2008 försvann inte mindre än 171 stycken civilanställda. Det innebär att nyutexaminerade poliser tvingas göra skrivbordsarbete istället för att vara ute på gator och torg där de bäst behövs. Dessutom får vi rapporter från flera håll i landet om att det inte finns pengar till basutrustning, vilket innebär att unga poliser måste överta sina äldre kollegors tjänstevapen med resultatet att de får stå utan. Detta tycks emellertid inte bekymra justitieministern som istället menar att "det avgörande är inte om det är en polis eller en civilanställd som utför en arbetsuppgift".
Det är en märklig inställning till polisens arbete.

Sveriges Domstolar har ett par hundra miljoner kronor i underskott i år. Lägg därtill Åklagarmyndighetens underskott på 150 miljoner kronor nästa år och Kriminalvårdens på drygt en miljard kronor nästa år. Ekobrottsmyndigheten fick minska personalstyrkan förra året med 30 årsarbetskrafter och saknar nu täckning i år för regeringens satsning på grov organiserad brottslighet, vilket kommer att kosta 12 miljoner kronor. Verkligheten är att moderata vallöften om miljardsatsningar har förbytts till svek och en konkursmässig ekonomi. Det är uppenbart att Beatrice Ask tappat greppet om rättsväsendet.

Missarna inom rättsväsendet har varit flera. Först lyckades regeringen förhala en ny modern akademisk polisutbildning som skulle ha varit en viktig investering för polisens fortsatta kamp mot den grova brottsligheten. Sen missade de chansen till ett svenskt "FBI" som rikspolisstyrelsen ville ha.

Under vår regeringstid skärpte vi straffet för flera brott, såsom övergrepp i rättssak, hets mot folkgrupp och sexualbrott. Vi införde också ett nytt brott - människohandelsbrottet. Polisen har dessutom fått viktiga verktyg för att bekämpa den organiserade brottsligheten såsom utökad möjlighet till DNA i utredningar och bättre möjlighet att arbete under skyddad identitet. Vi skulle gärna se att den moderata justitieministern tog rättsväsendet på allvar och går vidare med att skärpa koppleribrottet, så att det betecknas för vad det egentligen handlar om - människohandel. Det är också dags att sänka toleransen för fylleri till sjöss och att skärpa straffet för köp av sexuella tjänster. Vi vill att 60 miljoner kronor ska öronmärkas för att bekämpa barnpornografibrott och människohandel under de närmsta tre åren. Straffet för langning bör också skärpas. Preskriptionstiden för mord avskaffas, och då även för de begångna mord som ännu inte preskriberats. Tyvärr händer det ingenting på dessa områden.

Vi socialdemokrater satsar en halv miljard mer på rättsväsendet än den borgerliga regeringen de kommande tre åren. Vi vill ge polisen 100 miljoner kronor mer per år. Vi vill inrätta en särskild nationell polisresurs som ska bekämpa den grövsta kriminaliteten och som ska verka under Rikskriminalpolisen.
Mot detta står en passiv justitieminister, utan egna idéer och förslag men med ett gigantiskt ekonomiskt underskott i rättsväsendet och Polisen.
Läs mer om