Missvisande statistik

Gotland2009-02-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är inte bara det så kallade utanförskapets siffror som alliansen misshandlar, dem använder även sig av missvisande statistik när det handlar om företagandet i landet.

I en rapport från Svensk Näringsliv, "Kompass men ingen karta - En analys av alliansens näringspolitik" av Anders Bornefalk och Anita Du Rietz, granskas regeringens underlag för näringspolitiken. De skriver i sin rapport "Förutom att antalet företagare inte ökade alls visar ny statistik att antalet aktiva företag inte ökade mer under 2007 än genomsnittet för perioden 1994-2006, och dessutom betydligt mindre än under 2006.

De påstår även att alliansen är så självsäker och anser att näringspolitikens utformning inte behöver någon vetenskaplig grund. De har avskaffat sekretariatet inom näringsdepartementet som hade bland annat hade som uppgift att följa företagandets utveckling. Regeringen har dragit sig ur ett internationellt samarbete under ledning av OECD och Eurostat för att få fram bättre jämförbar statistik.

Enligt rapporten "är det nödvändigt att regeringen bygger upp en kompetens inom området och slutar används sig av missvisande statistik för att försvara en halvhjärtad politik".
Vi socialdemokrater har hela tiden påstått att alliansen handskar vårdslöst med sanningen men nu har även deras egen stödorganisation kommit fram till samma resultat. Man kan undra hur dem avläser undersökningen av företagsklimatet, det som numera är ett mantra för våra lokala borgerliga politiker. De påstår bland annat att den höga skatten är avgörande för etableringar och inflyttning.

Ser man på rankningen så ligger Gotland på plats 231 av 290 med en skatt på 33.10%. Men hur kommer det sig att många av kommunerna med lägre skatt än Gotland, trots detta har sämre placering. Det är kanske dags att använda andra verktyg för att mäta både företagsklimat och vad som får flera att flytta till Gotland.
Läs mer om