Missuppfattningar och uppfattningar om vaccinationen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att vaccinera är ett av de smartaste och effektivaste sätten att hindra spridningen av smittsamma sjukdomar. Man tillför en del av ett smittämne som immunförsvaret reagerar på som om det vore en riktig bakterie eller virus men man får inga eller milda symtom och man blir inte smittsam. Om man senare träffar på smittämnet finns redan både antikroppar och minnesceller färdiga och infektionen slår inte an. Biologisk krigföring mot mikroorganismer!
Vaccinationskampanjer har varit utomordentligt framgångsrika. 1979 kunde WHO, efter en världsomfattande vaccinering, förklara jorden fri från smittkoppor som plågat mänskligheten sedan urminnes tider. Därefter har, tvärt emot vad Donald Forsberg (DF) hävdar, sjukdomen inte förekommit på jorden. Mässling, röda hund och påssjuka är praktiskt taget försvunna i Sverige, liksom den typ av hjärnhinneinflammation som orsakas av bakterien Hämofilus influense typB. När såg någon ett fall av polio, stelkramp eller difteri senast? Att alla dessa sjukdomar är så sällsynta beror på att mer än 95 % av alla föräldrar vaccinerar sina barn. Utbrott av mässling har förekommit på senare år, bland ovaccinerade barn, främst barn vars föräldrar är antroposofer. Inte bland vaccinerade som DF hävdar. Om man åker till Thailand , där mässlingsvirus fortfarande cirkulerar, bör man vara försiktig om man tar med småbarn. Man kan dock vaccinera före 18 månaders ålder, som är det normala, men då blir inte skyddet så långvarigt utan vaccinationen måste upprepas.
DF oroar sig för konserveringsmedlet tiomersal som ingår i svininfluensavaccinet. Det är förvisso en kvicksilverförening men i den minimala mängd som ingår i vaccinet (motsvarar 2,5 mikrogram etylkvicksilver) kan det omöjligt orsaka alla de skador och symtom som DF räknar upp. Mängden i en vaccindos motsvarar det kvicksilver man får i sig om man äter en portion insjöfisk. I den lag som nyligen antogs och som stoppar användningen av kvicksilver i sjukvården och tandvården gjordes uttryckligen undantag för konserveringsmedel i denna lilla mängd i vacciner. Anledningen till att man har konserveringsmedel i svininfluensvaccinet är att det levereras i flaskor om 10 doser till skillnad från de flesta andra vacciner som kommer förpackade i endossprutor. Konserveringsmedlet och andra tillsatser i vaccinet är godkända av Läkemedelsverket och Livsmedelsverket.
Polysorbat 80 ingår i många vacciner som används i Sverige och är helt ofarligt i de mikromängder som finns i en vaccindos. För att riskera effekter av det slag som DF beskriver krävs skyhögt högre doser. Om ett ämne är skadligt eller ej är en dosfråga, vilket även DF borde känna till.
Påståendet att utbrott av infuensasjukdom skett efter vaccination vid tidigare pandemier faller på sin egen orimlighet eftersom detta är första gången som vi har ett vaccin riktat mot ett specifikt pandemivirus. Det hade vi varken vid Spanska sjukan, Asiaten eller Hongkongpandemin. Nu har vi en unik möjlighet att hindra pandemins utbredning innan vi haft någon större smittspridning i landet. Pandemin är inte på något sätt över. Det finns tecken på att en andra våg är på gång både i Mexiko, vissa delar av USA och Storbritannien. Av de personer som blivit svårt sjuka eller dött (drygt 4000) i de länder som haft sin första våg, har cirka 40 % varit tidigare helt friska yngre personer.
Vi har alltså en unik möjlighet att hindra svininfluensapandemins utbredning i Sverige genom en allmän vaccination. Detta bör vi göra av tre skäl.
"Dels för att skydda oss själva, speciellt om vi tillhör en riskgrupp. Även om de allra flesta blir lätt-måttligt sjuka kan de svårt sjuka som kräver intensivvård eller ECMO-behandling bli många om smittspridningen blir utbredd. Dessutom kan influensasjukdomen ändra kaaktär och bli svårare i senare vågor.
"Dels för att skydda dem som inte kan vaccineras eller svarar dåligt på vaccinet, t ex små barn eller de med nedsatt immunförsvar p gr a cancer eller reumatisk sjukdom.
"Slutligen för att hindra den svåra påfrestning på samhället som det blir om 30-40 % av alla människor insjuknar.
Sven Blomqvist, smittskyddsläkare