Minskat regelkrångel viktigare än någonsin

Bönderna är mer tyngda av byråkrati och administration än alla andra företagare. Det är hög tid att regeringen ökar tempot i förenklingsarbetet.

Foto: Mark Earthy/SCANPIX

Gotland2009-02-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Minskat regelkrångel för landets företagare är en högt prioriterad fråga. Det slog näringsminister Maud Olofsson fast när regeringen tillträdde för två år sedan. Fortfarande är frågan lika aktuell och på måndag 2 mars, ska departementen redovisa för regeringen hur de vill minska krånglet.
Minskat regelkrångel har varit en av de mest angelägna frågorna för LRF under senare år. Vi har tagit fram undersökningar och rapporter, vi har träffat politiker och beslutsfattare, vi har arrangerat presskonferenser och debatterat. Vårt budskap har varit tydligt: minskar regelkrånglet ökar tillväxten.

Våra undersökningar har bland annat visat:
l Krånglet bromsar tillväxten. Mer än var tredje bonde kommer att utveckla sitt företag om krånglet minskar.
l Krånglet hämmar nyföretagandet. Mer än varannan elev som går på naturbruksgymnasium skräms av den administration som reglerna för företagandet för med sig.
l Bönderna är de företagare som har störst administrationsbörda. De områden som bönderna upplever som mest krångliga är EU-byråkratin och regler kopplade till djurhållning, områden specifika för bönderna.

Om regeringen har ambition att under innevarande mandatperiod lämna avtryck i form av regelförenklingar som märks i företagens vardag, då är det hög tid att öka tempot. Regeringen måste driva förenklingsfrågorna på EU-nivå, men eftersom det vanligtvis är kommunerna som företagarna kommer i kontakt med behövs insatser också på kommunal nivå. Skillnaderna mellan olika kommuner är idag stora, både vad gäller rutiner och avgifter. Många kommuner kan förbättra sin rådgivning, sina rutiner för tillsyn och rapportering och korta tiderna för sin ärendehantering.

Självklart behöver vi lagar och regler. Men den ökande regelbördan, de ökande administrativa kostnaderna och rädslan för att göra fel, hämmar företagsutveckling. Att regelkrånglet minskar blir därför ännu viktigare nu när världen gått in i en lågkonjunktur. I den pågående klimatdebatten blir allt fler medvetna om att jorden och skogen är resurser som behöver utnyttjas mer för att vi ska få ett hållbart samhälle. Minskar regelkrånglet når vi dit både enklare och snabbare.
Läs mer om