Mer information om whole foods

Gotland2009-06-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många av mina vänner frågade mig vad wholefoods eller naturkost är egentligen efter de hade läst veckans insändare. "Whole foods är helt enkelt färsk, biologisk ätbara saker, så nära till deras naturliga ursprung som möjligt: frukt, färska grönsaker, oraffinerat sädesslag, bönor, nötter, fröer, havsalger". Djur kan ätas hela av en person vid en sittning om de är tillräcklig små (sardiner, ostron, krabbor, små fåglar) eller av en hel grupp eller stam över några dagar, som görs i jaktsamhällen.
Whole foods försörjer inte bara några grundläggande näringsämnen i naturliga proportioner till varandra; näringsämnena i dem är också bundna ihop av den subtila energi som ger liv åt alla levande system. Whole foods, då, ger oss inte bara näring, utan energi - hälsosamhet, rättare sagt.
Delad eller fragmenterad mat kallas ofta "raffinerad", som att ta isär några av deras grövre grundämnen skulle göra dem mer värda uppmärksamhet och respekt. Delad mat inkluderar allt som är sönderdelat på cellnivå; de mest välkända är vittmjöl, vittris, och socker. Dessa "livsmedel" har alla varit separerade från andra delar av deras ursprungliga växt - kli, grodd, vatten, massa.

Senaste tolkningen är att de inte är riktigt "hälsosamma", vilket är egentligen korrekt. Två av de mest väsentliga, i vida kretsar globalt konsumerade livsmedel idag är vete och ris. Bearbetningen av dessa två födoämnen förstör många livsnödvändiga näringsämnen, till exempel selen och magnesium, bara för att nämna två av de viktigaste mineralerna för kroppen. Några andra livsmedel som anses allmänt hälsosamma eller välgörande, är i själva verket inte "whole": vetegrodd, kli, melass, juice, lättmjölk, smör, koffeinfritt kaffe, glutenfritt vetemjöl och även tofu. Kött är inte heller "whole", för att den representerar enbart muskeln av ett djur; ben är lämnat kvar. Oljor och fetter, essentiella eller icke-essentiella, är sönderdelat livsmedel; och vitamin kosttillskott, oavsett deras ursprung, likaså. Svårare än det är det inte.

Annmarie Colbin skrev i sin bok "Food & Healing", mat är vår medhjälpare, vår support, ibland vår undergång. Men den är inte vår räddning. En ändring i kosten kan hjälpa oss - men om vi fortsätter att koncentrera oss endast på mataspekten och välbefinnande, kommer pendeln efter ett tag att svänga tillbaka och vi blir sjuka igen just från samma mat som en gång gjorde oss "friska". Oavsett vad vi äter, blir våra kroppar automatiskt friska när vi strävar mot en positiv riktning och följer vår individuella väg. Om vi är helt fokuserade och utför vårt självvalda arbete, tacksamma för livet och lever med kärleken.

Dudley
Läs mer om