M prioriterar ekonomi och miljö

Gotland2009-05-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En ansvarsfull ekonomi inom hela EU och en offensiv klimatpolitik står som högsta prioriteringar i Moderaternas valmanifest till Europaparlamentsvalet. Den svenska Alliansregeringen har ett högt anseende i båda dessa frågor. Det påverkar Sveriges chanser att visa ledarskap och öka vårt inflytande i Europa och världen.
Den djupa ekonomiska krisen ställer krav på att föra en ekonomisk politik som prioriterar insatser för att göra Europa mer konkurrenskraftigt och låta fler människor komma in på arbetsmarknaden.
Det är även viktigt att EU:s medlemsstater upprätthåller stabila statsfinanser och samordnar sina insatser för att möta den ekonomiska nedgången. De gemensamma åtgärderna får dock inte leda till en överreglering, öppenhet för världshandeln är en avgörande faktor för att ta oss ur krisen.

För att klara den ekonomiska krisen har Moderaterna tagit fram prioriteringar inför nästa mandatperiod som vi anser vara viktiga. Grundläggande är att förhindra att arbetslösheten biter sig fast, inte bara i Sverige utan även i Europa. Vi behöver en ny strategi för fler jobb som grundar sig i öppna marknader, trygghet i omställning och bättre möjligheter för små företag att växa. För att kunna överblicka bankernas gränsöverskridande verksamheter behövs en europeisk motsvarighet till den svenska finansinspektionen, detta skulle förbättra tillsynen och därmed värna stabiliteten och skydda konsumenterna.

Vi moderater tycker även att det är viktigt att slå vakt om den svenska modellen. Varje land ska ha rätt att välja hur de vill reglera sin arbetsmarknad. Gemensamma regler för rörlighet ska säkra rättigheter, motverka lönedumping och fortsätta respektera nationella system, men det ska inte reglera och detaljstyra arbetsmarknader på Europanivå. Här finns en tydlig skiljelinje mellan oss moderater och Socialdemokraterna, som vill att frågan ska hanteras på EU-nivå och därmed riskerar att försämra löntagarnas villkor och urholka den svenska modellen.

Även klimatfrågan understryker behovet av globala lösningar. För oss moderater är det viktigt att Sverige fortsätter att vara en pådrivande kraft för att EU tar sig an miljö- och klimatfrågorna på allvar med bindande mål, samarbete och lagstiftning.
Vi vill minska EU:s koldioxidutsläpp med minst 30 procent till 2020 oavsett om ett internationellt avtal nås eller inte. Det är också viktigt att underlätta för omvärlden att göra utsläppsreduktioner direkt i länder som inte har råd att göra sådana på egen hand, så kallade flexibla mekanismer.

EU behöver även göra mycket mer för att bryta medlemsstaternas beroende av fossila bränslen. Vi moderater vill att EU ska vara världens renaste region och på sikt bli helt oberoende av fossila bränslen. Fler länder behöver följa den svenska linjen och frivilligt ta på sig ännu större utsläppsreduktioner än vad EU kräver av oss. Samtidigt finns mer att göra för att förbättra miljön också på andra områden. I vårt eget närområde är Östersjön ett bra exempel där Sverige inte ensamt kan värna havsmiljön och där gemensamma lösningar krävs.

Under nästa mandatperiod har våra moderata företrädare i parlamentet två tydliga budskap att bära. Vi vill se ett EU som tar större ansvar för att värna Europas statsfinanser som med kraft formulerar globala svar på klimatutmaningen. Det är Moderaternas prioriteringar i 2009 års Europaparlamentsval. Detta kommer vi att verka för.
Läs mer om