Lönsam för ett fåtal, dyr för alla andra

Bom! Dynamiten har detonerat, rök väller fram. Sista resan har börjat...

Bom! Dynamiten har detonerat, rök väller fram. Sista resan har börjat...

Foto: Robert Gahnfelt

Gotland2008-11-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Under förutsättning att samrådsprocessen går bra med lokal acceptans och lönsamhet har vi som målsättning att etablera tio vindkraftverk i första etappen, vilket motsvarar förnybar hushållsel till 11 000 hem", skriver Anders Dahl, vd för Vattenfall Vindkraft, i ett pressmeddelande.
"Vattenfalls målsättning är att öka andelen vindkraft med åtta TWh till år 2016. Det motsvarar hushållsel för cirka 1,6 miljoner hem". (GT) Vattenfall Vindkrafts vd Anders Dahl har lönsamhet som en förutsättning för att bygga upp en industripark med 41 vindkraftverk i Mästermyr. Vad menar Anders Dahl? Är det lönsamhet med alla subventioner plus ett högt energipris som vi konsumenter levererar in till Vattenkraft? Eller är det frågan om vanliga lönsamhetskriterier ett företag har när det gäller investeringar? Den lokala acceptansen fås förstås genom riklig ersättning till markupplåtarna men knappast från alla de andra boende kring Mästermyr som blir berörda av denna jättelika park som kommer att dominera landskapsbilden vida omkring.

Det sägs även att vindresurserna i Mästermyr är goda men så är inte fallet. Det är bara att se på de vindkarteringar som är gjorda. Jämfört med Näsudden så blåser det betydligt mindre i Mästermyr, vilket i sin tur ytterligare minskar lönsamheten. Men vad gör det. Elkonsumenten betalar och kommunen rullar ut "röda mattan" för de som vill bygga.

Likadant är det med en ny elkabel till fastlandet. För att kunna genomföra alla dessa storvulna planer, måste det till ytterligare en kabel för överföring av elström. En kabel som bara kommer att behövas i en riktning och bara när det blåser. Kostnaden för denna nya fastlandskabel beräknas till flera miljarder kronor men den kan bara användas ungefär 20 procent av årets timmar. En mycket olönsam investering som i slutändan elkonsumenten får betala.
Varför räknas inte "Back uppen" in i produktionskostnaden?
År 2016 skall vindkraftselen motsvara 1,5 miljoner hushålls behov är ett påstående med modifikation för att inte säga att det är falsk marknadsföring.

Vi har vid ett flertal tillfällen visat att vindkraften inte tillför en enda MW i effekt för vårt elbehov. Detta på grund av att varje MW måste backas upp av samma effekt från någon annan form av elproduktion. Se hur vindkraften fungerade under det stora strömavbrottet i förra veckan. Alla vindkraftverken stannade därför att de behövde spänning från någon annan energikälla som producerar el. Därför fick inte ett enda hushåll någon el levererad från den gotländska vindkraften.
(Men det får vi väl inte annars hellre om vi har GEAB som leverantör. De köper ju inte den gotländska vindkraften utan bara ren vattenkraft! Hur det nu kan gå till?)

För att bedöma lönsamheten för vindkraften bör även reserveffekten den s.k. "back uppen", som måste finnas tillgänglig hela tiden, också räknas med; vi har alltså dubbla elproducenter. "Back uppen" är inte gratis. Överhuvudtaget bör alla så kallade förnyelsebara energisystem lönsamhetsbedömas innan de plockas in som elproducenter. Särskilt när verkningsgraden är så låg som vindkraftens. Överhuvudtaget har de förnyelsebara energislagen en mycket låg energitäthet.

Gotland behöver inga fler vindkraftsparker!
Mästermyrprojektet kommer att kosta gotlänningarna mer än det smakar med undantag för några få som gör vinster. I vissa branscher finns det "naturliga monopol". En sådan bransch är elproducerande företag. Idag är marknaden avreglerad och producenterna har med hänvisning till miljö och med hjälp av subventioner lyckats höja priserna för hushållen och vår industri. Vi tappar våra komparativa fördelar och tvingar vår industri att flytta utomlands. Marknaden kan i framtiden säkert vara avreglerad men avregleringen borde inte ha skett innan alla subventioner avvecklats och att all elproduktion hade haft samma konkurrensvillkor.
Vindkraften kommer aldrig att nå detta mål.
Läs mer om