Lojsta hed har plats både för russen och vindkraften
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bland de markägare, som vi måste samarbeta med vid en eventuell kommande tillståndsprocess, finns Hushållningssällskapet. Deras vision är att markavtalet med vindkraftprojektören ska bli en viktig inkomstkälla för verksamheten, inte minst kan det bli ett avgörande bidrag för att överhuvudtaget kunna driva och sköta russparken i framtiden.
I sin insändare (GA) den 3 mars påstår Anna Ericsson att det skulle röra sig om en David mot Goliat-situation. Inget kunde vara mer missvisande. För det första blir det aldrig vi utan markägarna och myndigheterna som kommer att bestämma om Lojsta ska få vindkraftverk eller inte. För det andra blir det visserligen tillfälliga och övergående arbeten under en eventuell uppförandefas, men endast under en begränsad tid. o2:s största vindpark hittills består av 18 verk och verken står med 5-600 meters avstånd från varandra, så det kommer att finnas gott om plats för såväl russ som strövare.
Slutligen, om den rena vindkraften genom markavtal, kan bidra till att lokal verksamhet får fortleva, så bör det ju anses att det är dubbelt gott för Gotland så väl som för resten av Sverige.