Livet hade långa odds

Gotland2009-04-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Apropå Darwin, teser och vetenskap skriver Elof Petterson och Ulf Johansson en debattartikel som egentligen är riktad till kyrkoherde Monika May. Trots det skulle jag vilja förmedla några synpunkter och vi måste framförallt skilja på tro och vetande.

Sannolikheten för att livet skulle uppstått genom en slump är jämförligt med sannolikheten för att ett stort konversationslexicon skulle ha uppstått genom en explosion i ett tryckeri. (Edwin Conalin).
Någon av astronomerna Fred Hoyle eller George Gamow, jag kommer inte ihåg vem, har också gjort en sannolikhetsberäkning för livets uppkomst och har kommit fram till att sannolikheten är i det närmaste noll.
Utgår vi från slumpen skulle det inte finnas en enda planet till i hela universum som hyser liv. Skulle det finnas liv på någon annan planet så är det Guds finger som gett liv. Slumpen kan inte träda in än en gång, eller ska vi tro på slumpen återigen?

I vilket fall som helst tål det att fundera över nu i vår genomvetenskapliga värld. Allt ska kunna bevisas annars är det falskt enligt dagens motto. Jag håller inte riktigt med och är Charles Darwins tes verkligen bevisad? Den är vacker men obevisad.
Filosofen Arthur Schopenhauer anser att vi förblir drömmare. Baksidan av våra drömmar förblir gömda för oss. Att vakna upp skulle innebära att äntligen bli medvetna om vad världen är, kanske den är något mer än en dröm.
Läs mer om